Politika

Profesor Čupić: Ne dozvolimo da nam uskrate gledanje TV N1

Foto: Zoran Petrović

Profesor Čedomir Čupić je izjavio da su se građani okupili na protestu na Trgu Nikole Pašića u Beogradu jer ne žele da dozvole da im se uskrati gledanje televizije N1.

Izvor: N1

“Ovo je još jedan drastičan i brutalan pokušaj da nam stave poveze preko očiju i zapuše uši za istinito, tačno i objektivno informisanje”, reako je Čupić.

Dodao je da “tamo gde se informacije uskraćuju, uskraćuje se spoznaja istine i guši se slobodan izbora”.

“Ovaj potez Aleksandra Vučića i njegovih najbližih saradnika iz izvršne vlasti nije ništa drugo do napad na dve univerzalne vrednosti – istinu i slobodu, bez kojih nema dobrog informisanja niti dostojnog života”, rekao je Čupić.

Prema njegovom mišljenju, građani koji protestuju imaju dva osnovna zahteva – bojkot izbora i vraćanje televizije N1 u 300.000 domaćinstava.

“U ime javnog interesa Telekom, koji je velikom delom u vlasništvui države, morao bi da izvrši nalog koji se tiče prava svih građana da budu istinito i tačno informisani i da medijima koji obavljaju posao na visokoprofesionalan način omogući prisutnost u medijskom prostoru Srbije”, kaže on.

Foto: Bojkot2020

Čupić dodaje da nema komercijalnog interesa koji može biti iznad opšteg interesa.

“Novinari treba da znaju da nema istine bez slobode i slobodnog duha. Kada manipluatori i propagandisti zalažu za slobodu onda sloboda završava u pdovali laži i neslobodi. Aleksandar Vučić je od dolaska na vlast potpuno potčinio svom ličnom interesu sve elektronske medije koji su dobili nacionalnu frekvenciju. To što se dešava na tim medijima ne pripada novinarstvu”, poručio je Čupić.

Čupić kaže da je TV N1 u medijskom mraku “samo jedna sveća za koji se bore oni koji hoće da vide i čuju nešto što pripada istini, tačnosti i objektivnosti”.

“I sada hoće i taj plamen priguše i svedu na skoro neprepoznatljivu svetlosnu tačku. Ovde smo izašli da bismo taj plamen sačuvali i da bi preko njega sutra uneli svetlost u mračno medijsko stanje Srbije”, rekao je Čupić.

Dodao je da začuđen reagovanjem evropskih zvaničnika odnosno, kako je rekao, suzdržanim i blagim upozorenjem Aleksandru Vučiću i izvršnoj vlasti. Čupić je stoga pozvao javnost demokratskih zemalja Evrope da podigne glas.

Profesorka Biljana Stojković je izjavila da “pravu Srbiju ne možemo da vidimo u medijskim drogama koje nam se poturaju”.

“Gospodar dobro zna da se njegova vladavina zasniva upravo na ovoj medijskoj drogi, da je njegova vladavina jedan šareni balon bez sadržine i da on može pući u svakom trenutku. Slobodni mediji su njegovi najveći neprijatelji, on to dobro zna”, rekla je Stojković.

Ona je upitala da li bi građani čuli za afere Krušik, Jovanjica, helikopter, smrt Stanike Gligorijević, plagijat, kupljene diplome, da postoji junak Aleksandar Obradović da nije bilo slobodnih medija.

“Poruka je vrlo jasna – slobodno i objektivno informisanje je jedno od osnovnih ljudskih prava. Kada su nam to oduzeli, onda su neprimetno mogli da nam oduzmu sva druga ljudska prava. Imajte i to na umu. Nismo ni osetili kad nam je sve drugo oteto”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, demokratija podrazumeva slobodne medije koji pružaju različite informacije.

Foto: poceloje.rs

“Solidarnost je naša snaga, to uvek imajte na umu, i zbog toga ne damo N1”, poručila je profesorka Stojković.

Novinar Filip Mladenović je rekao da na početku 2020. godine “imamo samo jednu slobodnu televiziju – N1, jedan slobodan dnevni list i tri-četiri slobodna nedeljnika”.

“Mi danas ne branimo ovde samo jednu slobodnu televiziju koja je preuzela ulogu javnog medijskog servisa Srbije, mi branimo normalnost, zdrav razum. Boreći se za N1, mi se borimo za slobodu medija u Srbiji”, poručio je on.

Dodao je da je “sloboda medija temelj normalne, evropske, civilizovane Srbije”.

Proetst je odjavio Srđan Milivojević koji je poručio da je N1 postao “megafon željnih slobode, svetionik koji obasjava sve napredne afere, dobošar naše savesti, razglas svih onih koji tragaju za istinom”.

“Taj N1 je postao naše svetlo na kraju tunela”, poručio je Milivojević.

 

Izvor: N1

Comments

comments