Politika

Protest kod Skupštine, traže povlačenje zakona o eksproprijaciji i referendumu

Ispred Skupštine Srbije, u kojoj je danas na dnevnom redu rasprava o zakonu o eksproprijaciji, održava se protest protiv usvajanja tog zakona. Okupljeni građani protive se i donošenju novog zakona o referendumu.

Predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije ušli su zgradu parlamenta da predaju svoje zahteve. Traže povlačenje zakona o eksproprijaciji i referendumu iz procedure.

Na protestu su i predstavnici Skupštine slobodne Srbije, Ne davimo Beograd, Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac…

Srđan Škoro, novinar i član Skupštine slobodne Srbije, rekao je ispred parlamenta da se uvodi pljačka koja će biti ozakonjena.

„O načinu kako da ostanemo bez imovine, dostojanstva, bez svega što su naši preci sticali. Sa nama su danas predstavnici pokreta Suvoborska greda. Ako se dobro sećate, ovaj narod je na toj Suvoborskoj gredi slomio kičmu Austrougarskoj carevini. Sada narod ponovo mora da ustane da slomi kičmu ovom i ovakvim zakonima protiv njega. Ako su oni tamo što sede narodni poslanici, bio bi red da izađu pred svoj narod i da nas pogledaju u oči dok donose taj zakon, kad nam već rade o glavi“, naveo je Škoro.

Ljuljana Bralović iz udruženja Suvoborska greda rekla je na protestu da u ime pet udruženja koja su u savezu SEOS preda zahteve protiv dva sramna zakona, koji nisu usmereni samo na mesta gde su predviđena iskopavanja litijuma.

„Usmeren je na svakoga od vas. Ako se neko namerači i ako imate dobru lokaciju, gde treba da smesti neke Kineze koji treba da rade na autoputu, dobićete rešenje da u roku od sedam dana napustite svoje prostorije, jer to je, je l’ te, državni interes“, navela je ona.

Ispred Skupštine nalazi se i kordon policije, koji obezbeđuje zgradu.

Comments

comments