DruštvoPolitika

PROTEST: Petak, u 17h, Plato ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu

Protest “Za naša prava”  održaće se u petak, 10. decembra, sa početkom u 17 sati na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Protest su pokrenule organizacije civilnog društva i pozvale građane da se pridruže.

Tog dana, inače, obeležava se Medjunarodni dan ljudskih prava. Organizacije civilnog društva poručuju da u Srbiji, u kojoj je u prethodnom periodu došlo do drastičnih kršenja ljudskih prava, nema razloga za slavlje, niti za svečano obeležavanje ovog dana. Stoga će Dan ljudskih prava biti obeležen na ulici, i to protestom.

“Želimo da udružimo sve aktivne organizacije, sve borce i branitelje ljudskih prava, i da Dan ljudskih prava, s obzirom na sutuaciju, obeležimo na jedini prigodan način – na ulici”, kazala je Maja Stojanović iz “Gradjanskih inicijativa”.

Branislav Guta Grubački iz Pokreta “Novi optimizam” najavio je da će na ovom protestnom skupu biti dodeljena i povelja “Dušan Mitrović” za “Dobar primer Novog optimizma”, i to Jeleni Obućini, novinarki Newsmax Adria.

Grubački je kazao da će na protestnom skupu biti “obeleženo i 25 godina od najvećeg protesta u Srbiji”, odnosno onog iz ‘96. godine.

“Jedan od simbola tog protesta bio je bubnjar Dragoljub Đuričić koji nas je, nažalost, napustio ove godine. Pošto zbog epidemioloških uslova nismo održali komemoraciju, napravićemo mu omaž upravo u petak na protestu. Biće to svojevrsni bubnjarski hepening sa Dragoljubovim bubnjarima”, rekao je Grubački.

Na protestu će se obratiti i reditelj Janko Baljak, predsednik NUNS Željko Bodrožić, a najavljeno je i prisustvo karikaturista Koraksa i Petričića, kao i brojnih drugih javnih ličnosti i aktivista.

Protest organuzuju i podržale su brojne organizacije civilnog društva, među kojima su Građanske inicijative, Novi optimizam, Inicijativa A11, Astra,  Pravo na vodu, Građanski preokret, Beogradski centar za ljudska prava, FemPlatz…

 

Comments

comments