Politika

Protesti se nastavljaju JOŠ JAČE: Danas miting u Kuršumliji, a sutra (18) u Nišu, Novom Sadu i Zaječaru!

“Građani koji su hrabro, dostojanstveno i odlučno pokazali da ne žele Niš po meri režima”, kako kažu u Pokretu mladih “Za Niš bez straha”, pozvani su da ponovo dođu na Trg kralja Milana u petak 18. januara u 18 sati na protest i ponove svoje zahteve – smenu gradonačelnika Darka Bulatovića, ministarke Zorane Mihajlović, ali i vraćanje aerodroma Nišlijama i slobodu medija.

Nekoliko hiljada ljudi prošle nedelje iskazalo je svoje nezadovoljstvo i zatražilo smenu vlasti, na prvom protestu koji se u prestonici organizuje pod parolom “1 od 5 miliona”.

Zahtevi Nišlija između dva protesta nisu ispunjeni, pa će sutra ponoviti da traže smenu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović, kao i slobodu medija. Zahtev je i da Aerodrom “Konstantin Veliki” ponovo bude u vlasništvu Nišlija, da se rasvetle paljevine automobila i da se pružni prelazi adekvatno obeležavaju.

Iz Pokreta mladih pozivaju sugrađane da i sutra mirno ali jasno stave do znanja vlastima da se “Niš urušava i nestaje pod težinom korupcije i neznanja” i da ponove šta od njih traže.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) SVAKA ČAST: NEĆU DA IDEM – DAJTE MI OTKAZ!

Vlast se oglušuje o protest građana. Oni o nama ne misle. Oni se o nama ne brinu. Oni bi voleli da nas nema. Ali mi smo tu i imamo nameru da ostanemo. Mi hoćemo da živimo i radimo u našem gradu. Oni neka idu. Zato dođite i podržite našu borbu za Niš. Dođite da stvaramo novi Niš, Niš znanja i poštenog rada – kažu u Pokretu mladih.

Međutim, iako o samim zahtevima između dva niška protesta predstavnici vlasti nisu govorili, o organizaciji jesu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić “uperio je prst” i opozicionara Branislava Jovanovića označio kao organizatora protesta. Jovanović je to demantovao i rekao da se “mladi i narod organizuju da bi pokazali sa su nezadovoljni ovom vlašću”, a da on sam organizatorima nije ni u kakvoj vezi.

I pre prvog protesta predstavnici Pokreta mladih “Za Niš bez straha” ogradili su se od političara. Podrška opozicionih stranaka, ipak, ne izostaje. Protest su podržali Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana i Pokret Dosta je bilo.

Podsetimo, osim beogradskih protesta koji se svake subote održavaju u prestonici, onih koji traže smenu vlasti na jugu ima i u Kuršumliji, a u Nišu je sezonu protesta otvorio lekar i član Nove stranke Saša Živić.

Prvi protest “1 od 5 miliona” u Novom Sadu održaće se u petak, 18. januara, a okupljanje je u 18 časova na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta.

Na skupu će govoriti novosadski glumac Milorad Kapor, a u ime organizatora protesta u Beogradu govoriće glumac i nekadašnji student Akademije umetnosti u Novom Sadu Branislav Trifunović. Najavljeno je da će se prisutnima obratiti i predstavnik organizatora iz Novog Sada.

Učesnici protesta će posle završetka skupa na Pozorišnom trgu krenuti u šetnju gradskim ulicama, koja će biti okončana na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i ulice Žarka Zrenjanina.

“Novi Sad se na ovaj način priključuje protestima pokrenutim u Beogradu početkom decembra, koji se poslednjih nedelja šire na čitavu Srbiju. Nezadovoljne ljude je na ulice izvela sama vlast, koja je otela državu od građana i potpuno razorila društvo. U takvim okolnostima, razloga za proteste i nezadovoljstvo ima u svakom delu zemlje, a pogotovo u Novom Sadu. Grad koji je nekad s pravom nazivan Srpskom Atinom najteže je postradao od sadašnje vlasti i danas više i ne liči na onaj Novi Sad koji smo poznavali i voleli. Zato u pozivu na protest, između ostalog, stoji: Vreme je da građani Novog Sada bez straha progovore na trgovima i ulicama svog grada i glasno kažu: Stop nasilju, korupciji i bezakonju”, najavljuju organizatori.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): U SRED RADNOG VREMENA: PRAZNE KANCELARIJE OPŠTINA U SRBIJI!

Podsetimo, Novosađanka Tea Vukadin, jedna od organizatorki protesta, poručila je za 021 da je krajnje vreme da se Novi Sad uključi u proteste. Naglasila je da političari nisu uključeni u organizaciju, ali su najavili prisustvo na protestu.

Kao što je već najavljeno, građanski protest „1 od 5 miliona“ održaće se u petak 18. januara sa početkom u 18 časova na Trgu Nikole Pašića.

Nakon javnog iznošenja zahteva krenuće se u protestnu šetnju. Zahtevi se odnose na vlast, opoziciju ali i lokalne medije.
Prvi i osnovni zahtev građanskog protesta u Zaječaru je: Da svi koji su obavljali javne funkcije od 2004. godine do danas i time napravili dug grada od preko 2 milijarde dinara, momentalno podnesu ostavke i prestanu da se bave politikom.

Od svih onih koji se predstavljaju opozicijom ovom režimu, zahtevamo da napuste lokalnu skupštinu i ostale institucije i bojkotuju njihov rad sve do ispunjenja prvog i osnovnog zahteva.
Od medija zahtevamo izveštavanje o građanskim protestima, kako širom Srbije tako i u Zaječaru u udarnim informativnim emisijama ili rubrikama.

PROČITAJTE JOŠ: NE “GOSPODO”, MI NE PLJUJEMO PO PUTINU, MI PLJUJEMO PO VAMA!

(izvor: juznevesti.com, 021.rs, glas-zajecara.com)

Comments

comments