Politika

Kada će biti srušena Radojičićeva nelegalna vikendica na Zlatiboru?!

Direktor Tiršove Zoran Radojičić koji je na predlog SNS-a izabran za novog gradonačelnika Beograda nosi sa sobom i nerešenu aferu oko vikendice koju je nelegalno sagradio na Zlatiboru – što predstavlja krivično delo. Uprkos najavi da će je srušiti, Radojičić to nije učinio. Ovu vikendicu nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, što je bio dužan po zakonu.

Kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika Beograda doktor Zoran Radojičić nasledio je na toj poziciji Sinišu Malog za kojeg je otkriveno da je učestvovao u mnoštvu koruptivnih radnji, uz šta postoje sumnje i da je prao novac.

I sam Radojičić, međutim, vuče za sobom aferu.

Mediji su u februaru ove godine otkrili da je Radojičić nelegalno sagradio kuću na Zlatiboru, a zahtev za dobijanje građevinske dozvole podneo je tek pošto je javnost saznala da je prvi na listi SNS-a na beogradskim izborima. Na osnovu zvanične dokumentacije čije kopije poseduje KRIK može da se zaključi da je Radojičić kuću sazidao u drugoj polovini 2017.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije upozorava da se prema važećim propisima, ovo tretira kao krivično delo.

„Ako je nešto napravljeno posle novembra 2015. bez građevinske dozvole, po zakonu koji je tada izglasan, to je krivično delo“, kaže Rodić. „Ako je objekat bespravno napravljen i ako ne može da se legalizuje, daje se rok do kada treba da se sruši.“

PROČITAJTE JOŠ: (P)OSTAJE KRVOLOČAN: MARIJAN RISTIČEVIĆ BI DA LEGALIZUJE UBIJANJE ŽIVOTINJA!

Građevinski stručnjak ističe i da se postavlja pitanje kakav će primer Radojičić kao gradonačelnik da da kada je u pitanju nelegalna gradnja.

„Baš da vidimo šta će biti i kakav će on potez da povuče da da primer za nelegalnu gradnju. Da li će da kaže ’Evo, ja prvi povlačim potez. Evo, rušiću ono što je urađeno bez dokumenata“, kaže Rodić.

Radojičić je, zapravo, nadležnoj opštini Čajetina dao pisanu izjavu da će ukloniti nelegalnu vikednicu – ali do danas to nije uradio (kao što se može videti na slici ispod koja je napravljena ovog juna).

Naime, devet dana nakon što je objavljena priča, opština je Radojičiću izdala građevinsku dozvolu.

Nekoliko dana kasnije, građevinski inspektor obišao je Radojičićevu parcelu i zaključio da na njoj postoji objekat. Inspektor je tada konstatovao i da je Radojičić, kao investitor, prilikom predaje zahteva za dobijanje građevinske dozvole, podneo pisanu izjavu da će srušiti nelegalnu vikendicu.

„U daljoj fazi izgradnje, ovaj objekat se uklanja“, piše u izjavi.

Radojičić, prema tome kako danas izgleda kuća, na njoj nije sprovodio nove radove. Ona je, u poređenju sa time kako je izgledala u februaru, ostala gotovo netaknuta.

Prema proceni Gorana Rodića, rušenje kuće na Zlatiboru košta 10.000 evra. Ukoliko Radojičić sam ne sruši objekat u roku koju mu bude dat, opština, o njegovom trošku, šalje inspekciju koja treba da sruši objekat, objašnjava Rodić proceduru u vezi sa bespravnom gradnjom.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO, FOTO): BEOGRAD JE MORAO DA TRPI SNS-OV CIRKUS!

Neprijavljena imovina

Osim što je nelegalno izgradio kuću, Radojčić je nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije – sudeći prema njegovom imovinskom kartonu.

Agencija je u odgovoru u martu ove godine, nakon što je istraživanje objavljeno, najavila da će proveriti da li će pokrenuti postupak protiv Radojičića jer nije prijavio nelegalnu kuću na Zlatiboru. Novinari su poslali ove nedelje ponovo pitanja Agenciji u vezi sa postupkom protiv Radojičića, ali do objavljivanja teksta odgovor nije stigao.

Organizacija Transparentnost Srbija upozorila je ranije, reagujući na pisanje o Radojičićevoj nelegalnoj kući na Zlatiboru, da je neprijavljivanje imovine, kao i prikrivanje nelegalne gradnje – krivično delo.

„U slučaju direktora/kandidata Radojičića se čini da je namera neprijavljivanja imovine prevashodno bila da ne prijavi sam sebe za drugu nezakonitu radnju – građenje objekata bez dozvole, a ne da sakrije činjenicu da poseduje kuću u izgradnji“, piše u saopštenju koje je Transparentnost objavila u februaru.

Radojičić se u politiku uključio pred beogradske izbore što je pravdao željom da uradi dobre stvari za grad u kojem živi i koji voli, kao i da je dobio poziv predsednika Aleksandra Vučića „koji se ne odbija“. Tokom kampanje, u javnosti je isticao da svoj posao ne bi menjao ni za jedan drugi. Međutim, brzo se predomislio i danas postao novi gradonačelnik Beograda.

Radojičić je ranije odbio intervju i nije odgovarao na poruke. U javnosti do sad nije prokomentarisao slučaj nelegalne gradnje.

PROČITAJTE JOŠ: ČLANOVI VLADE I POSLANICI ĆE JESTI KAVIJAR, A MI ĆEMO TO PLAĆATI 9,6 MILIONA!

(izvor: krik.rs/Dragana Pećo)

Comments

comments