Politika

Raša Nedeljkov: Smanjenje cenzusa šminkanje bolesnika koji nije dobio ni terapiju ni dijagnozu

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov izjavio je da je odluka o smanjenju cenzusa za ulazak u parlament sa pet na tri odsto od izašlih birača “politička odluka koju je doneo jedan čovek ili jedna mala grupa ljudi bez prethodne debate ili konsenzusa”.

Nedeljkov je gostujući na TV N1 rekao da je “problematično da se u jednom društvu koje želi da se predstavi kao demokratsko tako menja jedna od suštinskih stvari u izbornom sistemu”, ocenjujući da “postoji razlika izmedju izbornih uslova i izbornih sistema, kao i da smanjenje izbornog cenzusa spada u izmenu izbornog sistema, dok se gotovo ništa nije uradilo na promeni izbornih uslova”, o čemu se prethodnih meseci vodio dijalog sa predstavnicima opozicije i civilnog društva.

“Ako se pravila igre menjaju, a menjate mesec dana pre izbora, to može da znači i da ste možda taj plan imali i pre godinu dana. Upravo zbog toga Venecijanska komisija i OEBS upućuju osudu zemljama koje sebe žele da zovu demokratskim da se uzdrže od menjanja izbornih uslova osim ako ne postoji konsenzus aktera, što (u Srbiji) ne postoji”, kazao je programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Izvor: N1

On je rekao i da je “smanjenje izbornog cenzusa na tri odsto šminkanje bolesnika koji nije dobio terapiju a ni dijagnozu, kao i “da nas takvi koraci vuku sve dalje od demokratskog društva”, dok se i ne govori o promeni izbornih uslova, funkcionerskoj kampanji i slobodi medija.

“Pre mesec i po dana CRTA je podnela prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije protiv (predsednice Vlade) Ane Brnabić koja je tada, iako kampanja još nije ni počela, na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću pozvala, kao premijerka, gradjane da glasaju za jednu političku partiju. Još nismo dobili odgovor”, rekao je Nedeljkov i dodao da je za predstojeće izbore ključno kako će se ponašati institucije i da li će i kako sankcionisati funkcionersku kampanju.

On je rekao da je istraživanje  pokazalo da je četiri petine prostora u najudarnijim terminima televizija sa nacionalnom frekvencijom rezervisano za aktere iz vlasti, koji koriste taj prostor da napadaju političke protivnike, dok se predstavnici Saveza za Srbiju predstavljaju isključivo u negativnom tonu, za šta je ocenio da je “daleko od toga da može da se kaže da je profesionalno izveštavanje medija”.

 

Izvor: N1, Beta

Comments

comments