KoronaSvet

Raste broj zaraženih U Crnoj Gori, objavljuju se imena izolovanih

 

Koronavirus je u subotu potvrđen kod još dve osobe u Crnoj Gori, tako da je broj potvrđenih slučajeva porastao na 16. Vlada Crne Gore je u subotu uveče na svom Tviter nalogu objavila da će ubuduće objavljivati imena osoba koje su dobile meru izolacije.

Dva nova slučaja koronavirusa povezana su sa veći postojećim, saopštio je crnogorski Institut za javno zdravlje i dodao da je završena analiza još 19 uzoraka.

Vlada je na svom Tviter nalogu objavila da će Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti u Crnoj Gori od subote uveče početi da objavljuje identitet osoba u samoizolaciji.

“Neka svaki građanin zna ko ga od komšija i sugrađana nedisciplinom dovodi u opasnost”, ističu iz Koordinacionog tela i dodaju da tragična iskustva širom sveta pokazuju da se od virusa najviše oboleva i umire zbog manjka discipline.

“Zato niko nema pravo da zbog svoje nediscipline ugrozi vas i vaše najbliže. Zadatak je svih da budu disciplinovani i da pozivaju, podstiču i druge na to opominju”, poručili su iz Koordinacionog tela.

 

Na sajtu Vlade Crne Gore objavljen je spisak pola sata pre ponoći, a u prvi mah je objavljen spisak koji je sadržao matične brojeve, brojeve telefona i adrese građana kojima je određena mera. Potom je taj spisak povučen.

Odluku o objavi podržao je i Savet Agencije za zaštitu  ličnih podataka (AZLP), dok iz nevladinih organizacija poručuju da nije saopšten jasan osnov prema kojem bi pravo na privatnost moglo biti  ograničeno.

 

Comments

comments