PolitikaSvet

SAD: Prva transrodna osoba ušla u parlament

Kandidatkinja Demokrata Danika Rem pobedom nad konzervativnim republikancem u Virdžiniji postala je prva transrodna osoba izabrana u parlament savezne države SAD.

Bivša novinarka je na izborima za državni parlament Virdžinije pobedila Boba Maršala, jednog od poslanika s najdužim stažom, ali i jednog od najkonzervativnijih poslanika, koji je između ostalog predložio zakon koji bi ograničavao gde transrodne osobe mogu da idu u toalet.

“Ovo je istorijski… Šalje poruku političarima da je politika netrpeljivosti gotova”, rekla je predstavnica Demokrata Čarnil Hering.

Danika Rem je tokom kampanje otvoreno govorila o svom rodnom identitetu, ali to nije bilo u njenom fokusu. Najviše je govorila o radnim mestima, školama, i s posebnom žarom o saobraćajnim gužvama, preneo je Asošiejted pres.

Ona je počela terapiju za promjenu roda prije pet godina kada je imala 28 godina, a tokom kampanje je govorila da bi politika trebalo da bude otvorena za sve.

“Bez obzira kako izgledate, odakle dolazite, kome se klanjate i koga volite, ako imate dobre ideje za javnu politiku, ako ste kvalifikovani za položaj, imate sva prava da svoje ideje iznesete na sto”, rekla je ranije za AP.

Danika Rem, koja u slobodno vrijeme peva u metal bendu, postaće prva transrodna osoba koja je pobedila na izborima za državni parlament, navodi Viktori fand koji radi na izboru LBGTQ kandidata.

Njen rival Bob Maršal predlagao je i ustavni amandman koji bi definisao brak kao odnos jednog muškarca i jedne žena, a predložio je i zakon koji bi zabranjivao gej osobama da služe u nacionalnoj gardi Virdžinije.

Comments

comments