DruštvoIzbor UrednikaPolitika

(SERIJAL) Zašto Vučić mora da ode… (1) Kako su nas lagali

Srbija trenutno ima najgoru vlast u novijoj istoriji.
Aleksandar Vučić je već više od pola decenije apsolutni vladar koji kontroliše sve i (skoro) svakog u državi. Policija, tužilaštvo, sudije, mediji, apsolutno sve je u rukama čoveka koji izuzev medijske manipulacije, kreiranja kulta ličnosti i samopromocije nije uradio. Čak naprotiv, brojne afere i katastrofalni rezultati jedna su od glavnih odlika ove krajnje nesposobne vlasti.

Plate i penzije su smanjene, javni dug vrtoglavo raste, privredni rast nam je među najmanjima u Evropi, mladi masovno napuštaju državu, dok režimski mediji kreiraju lažnu sliku kako nam je nikada bolje u istoriji a vladajuća garnitura pljačka i otima sve što im padne pod ruke.

Razloga zbog kojih naprednjačka vlast mora što pre da bude smenjena je mnogo, a Gerila.rs vam sprema ogroman serijal gde ćemo svakoga dana u narednom periodu objavljivati afere, laži i neispunjena obećanja Vučića i njegovih poltrona.

Svakoga dana, obrađivaćemo po jednu temu i iznositi dokaze kojima su nas lagali, obmanjivali i pljačkali u prethodnom periodu od skoro 6 godina koliko već traje vladavina naprednjačkog režima.

Prvi tekst biće posvećen lažima i neispunjenim obećanjima iz prethodnih predizbornih kampanja nakon kojih je SNS učvrstio republičku vlast i preuzeo grad Beograd, a svakako ostanite sa nama svakoga dana jer ovaj tekst je samo početak dugog i nadamo se uspešnog serijala gde ćemo objaviti podatke koje niste mogli da saznate u režimskim medijima.

Kako su nas lagali u predizbornim obećanjima…

Izbori, predizborna kampanja i pusta obećanja jedna su od omiljenih Vučićevih fantazija. Čovek koji je u kampanji 24 časa, svakoga dana, svake godine naprosto uživa u održavanju izbora. Izbora, ali naravno ne onih fer, poštenih i demokratskih. Ne onih kojima prethode debate, sučeljavanja kandidata, ili bar prilika da opozicioni kandidati uopšte dođu do promocije u medijima.  Potpuno suprotno, svaki odlazak na birališta sve je veća farsa, kampanja sve prljavija a krađa i otimačina svakoga puta sve usavršenija i mučnija za gledanje.
Prikaz predizborne kampanje, održavanja izbora i brojanja glasova najbolje se vidi u karikaturi koju je za Blic nacrtao Marko Somborac.

Fer i pošteni izbori u kratkim crtama

Ipak, vratimo se na ono što su Vučić i ekipa obećavali u prethodnim kampanjama i što naravno nisu ispunili.

2014. godine raspisani su vanredni parlamentarni izbori sa jednim ciljem – da Vučić preuzme premijersko mesto, učvrsti vlast i postane neprikosnoveni gospodar Srbije. U tom cilju je i uspeo, SNS je ubedljivo trijumfovala kako na republičkom, tako i na gradskom nivou.
Obećanje koje je ipak obeležilo kampanju, jeste ono čuveno “u penzije ne dam da se dira”. I tada je Vučić najavljivao bolne reforme, stezanje kaiša, ali i boljitak za 2, najdalje 2 ipo godine (prošlo je skoro 4, od boljitka ništa), ali je samouvereno tvrdio da penzionerima niko neće smeti da dira pošteno i teško zarađene penzije. Sećate se te laži, zar ne?

https://www.youtube.com/watch?v=gCdk-Y49qfs

Čim je zaseo u premijersku fotelju, penzije i plate su smanjene, a otimačina traje i dan danas. Zauzvrat penzioneri su nedavno dobili jednokratnu milostinju od 5000 dinara, naravno samo zato što nam kroz par meseci dolaze novi redovni beogradski izbori.

Osim penzionera, Vučić je tada slagao i poljoprivrednike. Izjavio je da su potrebna suštinska ulaganja u poljoprivredu, da mora da se navodnjava umesto 3, čak 25 odsto obradivog zemljišta, kao i da će pomoci seljacima najpovoljnijim kreditima, uz grejs period na dve do tri godine. Posle toga zamisao je bila da se obezbedi kamata od dva odsto na godišnjem nivou. Kada su izbori prošli sva ova obecanja su zaboravljena. 

Kancelarija za brze odgovore, sećate se te laži?

Kancelarija za brze odgovore zamišljena je da bude novoformirano telo koje bi trebalo značajno da umanji korupciju u domenu izdavanja građevinskih dozvola. Ovaj masterplan, SNS je predstavio još 2012. godine, pominjala se i 2 godine kasnije, ali malo ređe doduše  Funkcioner naprednjaka, Aleksandar Jovicic, izjavio je da SNS „želi elektronsko pracenje predmeta, vodic za investitore i Kancelariju za brze odgovore i da se gradevinska dozvola dobija za 90 dana.” Kao poredenje je naveo da je u zemljama Evropske unije prosek dobijanja gradevinske dozvole 80-90 dana. Nakon ovih izbora, pa sve do danas SNS više uopšte ne pominje Kancelariju za brze odgovore, jer vladajućoj garnituri korupcija u građevinarstvu itekako finansijski odgovara. 

Srpski mercedes, još jedan adut Aleksandra Vučića predstavljen je za potrebe dobijanja izbora. Od gromoglasno najavljenih milionskih ulaganja i otvaranja stotine novih radnih mesta nema ništa. Mercedes je doduše odmah demantovao sve priče proizvodnji autobusa u Ikarbusu, izjavivši da je to moguće tek pošto se potpišu svi ugovori, što naravno nikada nije ni urađeno.

Ključna tema za gradske izbore u Beogradu bio je svakako “Beograd na vodi”, ali toj temi ćemo posebno posvetiti jedan tekst u nastavku serijala. Ukratko samo da se podsetimo, po rečima naprednjačkih lažova do kraja 2016. Beogradska kula je trebala da bude gotova, a ne treba da vas podsećamo da nam se bliži 2018. a famozna kula nije ni počela da se gradi. Vučić se za ovu laž pravdao da je mislio da kula može da “iždžiglja”.

Izbori su prošli, a obećanja su ostala tamo gde im je i mesto – u predizbornim kampanjama, nadajući se da ih se niko nikada više neće ni setiti.

Nakon izbora, zanimljiva je još jedna laž kada je tadašnji premijer obećao jeftine stanove od 380e po kvadratu. Stanova nema, niti će ih i biti.

 

2016. godine, ponovo smo imali izbore. Razlog za njihovo raspisivanje bio je vrlo jednostavan – Vučić je hteo da objedini pokrajinske i lokalne kako bi SNS nastupio pod njegovim imenom – i kako bi produžio svoju tiraniju na još 4 godine. Ponovo je uspeo, naprednjaci su i ovog puta trijumfovali.

U tom periodu, obećavao je da će 2017. godine prosečna plata u Srbiji biti 500 eura. Slagao je naravno.
Veoma zanimljiva laž takođe je bila čuvena izjava da će u kampanji biti samo 10 dana, kao i da će izaći na tv duel sa opozicijom. Nema nikakve potrebe da objašnjavamo da ništa od toga nije ispunio.

Vučić je slagao i da će aerodrom “Ponikve” u Užicu biti do avgusta otvoren za saobraćaj, da će sve bolnice biti renovirane do sredine 2016. godine, kao i da će Srbija biti među prve tri države u Evropi po rastu bruto domaćeg proizvoda.

Slagao je sve naravno. Slagao, ali pobedio. Uskoro nas očekuju nove kampanje za nove izbore gde ćemo se bez ikakve sumnje naslušati gomile novih, još većih obećanja, ali ne smemo da zaboravimo prethodne laži. Ne smemo da ih zaboravimo i moramo da ga kaznimo za njih, isto onako kako smo kaznili i Borisa Tadića pre pola decenije.

O kampanji za predsedničke izbore 2017. godine i lažima iznetim u njoj nećemo sada pisati, biće celokupan tekst o prolećnoj prevari, navešćemo samo i smatramo da je sasvim dovoljno, rečenicu koju je Aleksandar Vučić izneo gostujući na Happy televiziji 21. marta 2016. godine:

“Neću da budem kandidat za predsednika Srbije. Ne pada mi na pamet da budem kandidat za predsednika.”

I ovoga puta je slagao.

Bonus: Za kraj još jedna laž izrečena u finišu kampanje za parlamentarne izbore 2016. godine:

“Ono što mogu da kažem je da će ubica biti uhapšen u narednih 48 sati.”

Obećao je Aleksandar 21. aprila prošle godine za ubicu pevačice Jelene Marjanović.
Ubica nije pronađen ni dan danas, a informacije o nesrećnoj ženi i dalje krase naslovne strane toalet papira koje sebe nazivaju dnevnim novinama.

 

 

 

 

 

 

Comments

comments