Izbor UrednikaPolitika

(SERIJAL) Zašto Vučić mora da ode… (4) Gde su, šta rade, najavljene investicije

Čevrti dan našeg serijala u kojem objavljujemo afere, laži i manipulacije Vučićevog režima je pred nama.

U prethodnim tekstovima pisali smo o lažima u predizbornim kampanjama, preletačima iz redova DOS-a i katastrofalnim stanjem sa javnim dugom i platama.

Danas ćemo se baviti lažima i pljačkama u navodnim investicijama koje su najavljivane potpuno spektakularno, a na kraju od njih “ostali samo dugmići”.

Pa da krenemo…

Gde su, šta rade, kapitalne investicije…

Prisetimo se na samom početku ranih radova sns kartela i gospodina Bačevića koji je izjavio kako Kina planira da u zemlje istočne Evrope investira 10 hiljada milijardi eura (pisano brojevima, ta cifra izgleda ovako nekako 10.000.000.000.000).

Naravno ovo niko nije uzimao za ozbiljno, izjava je samo dokaz količine inteligencije koju je Bačević posedovao.
Nažalost, ono što je usledilo kasnije narod je shvatao ozbiljno. Shvata i dalje, iako su izjave i obećanja daleko malignija od simpatične budalaštine tadašnjeg ministra prirodnih resursa rudarstva i prostornog planiranja.

Obećanja i “investicija” je bilo mnogo, teško (skoro pa i nemoguće) ih je prebrojati sve, pa ćemo navesti samo one najkrupnije. Neke od njih su ostale samo na lažima (što je kad se bolje pogleda cela situacija i odlično), a neke su se realizovale, mada ne onako kako je Vučić najavljivao već su nas žestoko koštale ili nas koštaju i dalje.

Air Serbia – O nacionalnoj aviokompaniji smo pisali u posebnom tekstu. Iako najavljivana kao firma koja će da preporodi državnni budžet, nakon 4 godine poslovanja, Air Serbia je bliža tome da postane low-cost kompanija, a ne samo da ne donosi prihode u budžet, već se i dalje iz istog i finansira!
Prisetimo se samo podatka da su prošle godine državne subvencije ovoj kompaniji iznosile preko 40. miliona evra.

Beograd na vodi – Kao što smo i obećali o prevari zvanoj “Beograd na vodi” posvetićemo celokupan tekst. Od nečeg potpuno neviđenog u Evropi, što je ovaj projekat treba da bude, za 4 godine Vučić i njegovi arapi nisu uspeli ni 2 zgrade da podignu. Kula koja je trebala biti gotova još krajem prošle godine ne postoji nigde izuzev na maketi, a navodno svi stanovi u nečemu što nije ni blizu izgrađenog su već prodati.

Tenis – Još jedna obmana režima Aleksandra Vučića kojoj smo posvetili ceo tekst. Naime, od najavljenih 300 miliona evra investicija (najavljeno još u februaru prošle godine), vrednost je pala na 100 miliona. I da, taj ugovor još nije ni potpisan.
Potpisivanje ugovora sa nemačkim proizvođačem mesa Tenisom najavljivano je za jun 2016, nije se obestinilo. Slagali su ponovo.

Srpski Mercedes – Zaista smatramo da nema nikakve potrebe da detaljnije pišemo o ovoj prevari, pogotovo iz razloga da kad god se setimo čuvene izjave “srpski Mercedes”  doživimo neopisivu mučninu u stomaku. Ne, nismo dobili nikakav srpski Mercedes, ne, nećemo tako nešto ni prozvoditi. Jeftini predizborni trik lažova Aleksandra Vučića.

Mubadala i centar za istraživanje – U leto 2013. godine dobili smo informaciju da će Mubadala u Srbiji da otvori fabriku za proizvodnju sofisticaranih komponenti za avio-industriju.
– Ovo je od strateškog značaja za našu zemlju. Vlada Srbije će dati punu podršku i prihvatiti sve uslove sa namerom da ubrzamo proces saradnje u oblasti informacionih tehnologija – naglasio je tada Vučić.
Planirana investicija je trebala da iznosi više stotina miliona dolara, a naravno nije se nikada ostvarila.

Fabrika čipova – Još jedan interesatan projekat sa “Mubadalom”. Nakon gorepomenutog centra za istraživanje u Srbiju je trebala da stigne i fabrika čipova, investicija od više milijardi dolara. Fabrike nema, neće je ni biti i do sada nismo kaznili Vučića za ovakve gnusne laži.

Solejmaz u Žitorađi – U oktobru prošle godine Aleksandar Vučić je posetio Žitorađe i tom prilikom uradio ono u čemu je najbolji – dao obećanje koje nije ispunio. Naime, po rečima tadašnjeg premijera u Žitorađe je trebala da investira turska kompanija Solejmaz i da zaposli 160 ljudi u roku od tri meseca. Ugovor i dalje nije potpisan.

Pruga Beograd – Budimpešta – Još 2015. godine obećano je da će pruga Beograd – Budimpešta biti završena za 2 godine. Ne samo da nije završena, nego je Evropska Komisija počela da ispituje celokupnu finansijsku pozadinu ovog neispunjenog obećanja.

Fabrika za proizvodnju avio delova –  “Za dve godine može biti realnost da avioni koji lete po celom svetu imaju delove koji se proizvode u Srbiji”. Reči predsednika Vučića u oktobru 2013. godine. Četiri godine je prošlo od tada, nikakvi avio delovi se ne proizvode u Srbiji i ne samo to, nego ovu bolesnu laž niko više nigde i ne spominje. Samo da potvrdimo, nismo je zaboravili.

Metro – Previše toga je rečeno o metrou u poslednjim decenijama. Svi su lagali. Lagao je i Vučić. Po njemu su prve linije trebale da budu izgrađene 2016. godinu. Nisu izgrađene.

Ovo je samo 10 bombastičnih obećanja koja su nam Vučić i ekipa “prosuli” u prethodne 4 godine. Nijedna se nije ostvarila. Nemamo nikakve sumnje da ako naprednjački kartel ostane na vlasti, ovakvih i još odvratnijih laži ćemo se naslušati i u narednom periodu.
Mi smo tu da vas podsećamo na ono što su nas lagali. A na vama je da odlučite da li ćete dozvoliti Vučiću i ekipi da lažu, kradu i otimaju i dalje.

Comments

comments