Politika

Siniša Mali: Srbija u TOP10 ekonomija u Evropi

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija među prvih deset ekonomija Evrope i da se naša zemlja više ne takmiči sa zemljama regiona.

“Od negativnog rasta BDP, mi smo sada došli do toga da je 2018. naša ekonomija rasla po stopi od 4,3 odsto, što je među top deset ekonomija Evrope. Po stopi rasta više se ne poredimo i ne takmičimo sa zemljama u regionu, već sa zemljama u Evropi”, naveo je Mali.

Mali je omladini Srpske napredne stranke u Sportskom centru Šumice održao predavanje na temu “Ekonomski razvoj Srbije”.

Predavanje je bilo propraćeno odgovarjućim grafikonima i trajalo je oko sat vremena, a nakon toga su usledila pitanja koja su se uglavno ticala ekonomije i daljeg razvoja zemlje, ali i toga kako na sve to utiče politika opozicije, pre svega Dragana Đilasa.

Mali je tokom svog obraćanja više puta ukazivao na ideje i zasluge predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prema njegovim rečima 2014. godine rešio da započne mere konsolidacije i tako zaustavi katastrofalne rezultate prethodne vlasti.

Kao jedan od većih uspeha takve politike prvog čoveka države Mali je izdvojio izgradnju novih fabrika i to što je stopa nezaposlenosti sada, kako je naveo, više nego dva puta manja nego pre pet godina i sa oko 25 odsto spustila se na oko 12 procenata.

“Ono što je važno za građane Srbije i ono što je 2014. bila Vučićeva ideja je otvanje što većeg broja fabrika i zapošljavanje ljudi. Nije toliko bila važna visina prosečne plate, jer ljudi nemaju posla”, naveo je Mali.

Ipak, ukazao je i da je sada cilj i rast minimalne i prosečne zarade u Srbiji, kako bi rastao i životni standard
građana.

Mali je istakao i da politika koju vode vlada i predsednik Srbije ima za cilj ostanak mladih u Srbiji.

(Izvor: N1)

Comments

comments