DruštvoPolitika

SKANDAL: Agencija opet štiti Malog!

Agencija za borbu protiv korupcije uprkos urgencijama ne dostavlja tužilaštvu dopunsku dokumentaciju o Siniši Malom, navodi Prvo osnovno tužilaštvo koje trenutno proverava da li je aktuelni gradonačelnik prijavio svoju imovinu u skladu sa zakonom.

Na pitanje novinara dokle je stigao postupak protiv Siniše Malog, u ovom tužilaštvu navode da Agencija ne dostavlja dopunsku dokumentaciju, pa postupak stoji.

„Prvo osnovno tužilaštvo uputilo je Agenciji za borbu protiv korupcije zahtev za dodatnom dokumentacijom u okviru predistražnog postupka koji se vodi zbog sumnji da funkcioner Siniša Mali nije prijavio svu svoju imovinu. Međutim, uprkos urgencijama, Agencija nam ne dostavlja traženu dokumentaciju“ navodi Prvo osnovno tužilaštvo, što podsećamo nije prvi put da ova agencija štiti Sinišu Malog.

Odgovore na pitanja da li je ovo tačna informacija kao i zašto Agencija za borbu protiv korupcije ne odgovara na zahtev Prvog osnovnog tužilaštva u ovom slučaju, pokušali smo istog dana da dobijemo i od Agencije.

Međutim, Agencija nam na postavljena pitanja nije odgovorila.

U međuvremenu, Agencija za borbu protiv korupcije dobila je novog direktora, Dragana Sikimića, a novinarima je rečeno da odgovore dobiti narednih dana.

Ovo je, prema dostupnim informacijama, jedini predistražni postupak protiv Siniše Malog o njegovoj imovini, jer je kako je portal Pištaljka objavio početkom oktobra prošle godine Više javno tužilaštvo, nakon skoro godinu dana proveravanja obustavilo postupak protiv Malog.

Podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je pre dve godine postupak provere imovine Siniše Malog nakon čega je u avgustu 2015 prosledila izveštaj Višem tužilaštvu u Beogradu.

Portal Pištaljka je zatim objavio i izveštaj Agencije o Siniši Malom koji je dobijen na osnovu zakona o pristupu informacijama od javnog značaja.

Prema pisanju portala Pištaljka, gradonačelnik Beograda Siniša Mali prijavio je Agenciji za borbu protiv korupcije čak 29 nekretnina, od kojih se samo dve – garaža i petosoban stan – vode na njegovo ime.

U izveštaju koji je Agencija dostavila avgusta 2016. Višem javnom tužilaštvu se, između ostalog, navodi i da je banka posumnjala, u pranje novca zbog jedne transakcije sa Britanskih Devičanskih Ostrva na račun Siniše Malog, kao i da postoje još tri sumnjive transakcije.

U Izveštaju o imovini gradonačelnika Agencija navodi i da je na osnovu podataka poreske uprave utvrđeno da je Siniša Mali primao novac „iz i van radnog odnosa“ od firmi interesno povezanih sa biznismenom Petrom Matićem, suvlasnikom kompanije MPC Holding, jedne od vodećih kompanija na polju investiranja u poslovne, komercijalne i stambene objekte.

Siniša Mali je krajem juna prošle godine rekao da nije upoznat sa takvim navodima Agencije kao i da Matića nije video više od deset godina. Tada je rekao da se projekti koje grad realizuje sa kompanijom čiji je suvlasnik Petar Matić dogovaraju sa direktorom te firme, a ne vlasnikom.

“Duhovito” od strane Malog, koji ovom izjavom vređa inteligenciju svih nas!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments