Sport

Sport gubi bitku sa koronavirusom i ozbiljno je!

Dok u Srbiji predstavnici vlasti sa podsmehom komentarišu koronavirus, situacija širom sveta izmiče kontroli, a čak su i Olimpijske igre pod znakom pitanja!

Danas je i zvanično zabeležen prvi slučaj obolelog od koronavirusa u Srbiji, a u narednom periodu građani će tek imati priliku da se uvere u složenost situacije, problemima sa kojim se pre svega suočavaju, Daleki istok, ali i neke zemlje u Evropi poput Italije.

Ulice u ugroženim područjima su puste, ljude uglavnom rade od kuće, škole i fakulteti su zatvoreni, bolnice pod karantinom, a najviše pate sportovi sa najvećim auditorijumom kao što su fudbal ili košarka.

„Trenutno igramo bez publike, ali moramo se prilagoditi. Naši fudbaleri su već mesec dana pod specijalnim merama kako bi sprečili širenje virusa, problem ipak ostaju putovanja, a ovo je pre svega i veliki ekonomski izazov za sve nas, na gubitku smo“, kaže Pjerpaolo Marino, direktor Udinezea.

Marino dodaje da u svakom trenutku Vlada može suspendovati šampionat u Italiji, a kao što je već urađeno u Kini, i da se moraju pripremati na najgori scenario.

Fudbal

Sve fudbalske utakmice u Kini su otkazane do daljnjeg, utakmice Lige Šampiona Azije i korejska K-Liga su odložene do aprila, polufinalni meč Kupa Italije između Napolija i Intera je takođe odložen i za njega još uvek nije određen novi datum.

Sve utakmice italijanske Serije A se igraju bez navijača, barem do 3. aprila, a mnogi engleski klubovi su zabranili svojim igračima rukovanje sa saigračima i protivnicima.

Za prazne tribine je se odlučilo i rukovodstvo Danske Superlige, a utakmice u okviru Liga Evrope između Milana i Hetafea i Atalante i Valensije biće odigrane bez prisustva navijača.

Košarka

Virtus je igrao protiv Darušafake u Beogradu pred praznim tribinama jer Turci ne primaju goste iz Italije, a iz sličnog razloga postoji mogućnost da Makabi dočeka Baskoniju u Beogradu jer izraelske vlasti ne dozvoljavaju sletanje španskih aviona.

Podrazumeva se i da se košarkaški događaji u Italiji odigravaju bez prisustva publike, a što utiče generalno na sportske manifestacije na celom kontinentu.

Ostali sportovi

Trka Formule 1 u okviru VN Kine koja je trebala da se vozi u aprilu, odložena je i novi datum još nije poznat.

Dok Moto2 i Moto3 ostaju na pisti, otkazana je prva Moto GP trka u novom šampionatu koja je trebala da se vozi u Kataru, a sam početak sezone je pomeren za 5. april kada bi trebala da se održi trka u Ostinu (SAD). Očekuje se dosta promena u Moto GP kalendaru pa je tako trka u Tajlandu pomerena za oktobar.

Krajem maja će se odlučiti i da li će Olimpijske igre biti odložene za neki drugi datum ili ipak održavane ispred praznih tribina, a ono što je za sada poznato jeste da su juče tokom dana predstavnici sportskih organizacija imali telefonsku konferenciju sa stručnjacima iz Svetske zdravstvene organizacije i situacija je alarmantna pa se postavlja pitanje šta će se dogoditi do početka igara u Tokiju.

Atletske, teniske i druge sportske manifestacije se odlažu ili otkazuju širom sveta.

Comments

comments