Politika

SRAMOTA: Vlada Srbije nema nameru da obeleži 100 godina od proboja Solunskog fronta!

Vlada Srbije potpuno ignoriše stogodišnjicu srpskog proboja Solunskog fronta, ključnog događaja za pobedu nad bugarskim i nemačkim snagama i njihovim saveznicima u Prvom svetskom ratu.

PROČITAJTE JOŠ: NAPREDNI GENIJE ČUČKOVIĆ POKUŠAO DA BUDE PAMETAN PA IZMISLIO CITAT NIKOLE PAŠIĆA!

Pre 100 godina, srpska vojska je uz podršku saveznika probila Solunski front. Komandanti Prve i Druge armije, generali Petar Bojović i Stepa Stepanović, su bez obzira na očajničke pokušaje da ih zaustave, nepobedivo išli do kraja.

U izveštaju francuskoj vladi o proboju Solunskog fronta krajem septembra 1918. godine, francuski maršal Franše d’Epere je napisao: „Operacije se moraju usporavati jer nema komunikacije radi dobacivanja hrane francuskim trupama koje napreduju, samo srpskim trupama nisu potrebne komunikacije, oni idu kao oluja – napred“.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): VUČIĆ TE TUŽI – VUČIĆ TI SUDI: KAKO JE BABA POSTALA DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ 1!

U savezničkim operacijama od 15. do 17. septembra 1918. godine, potučene su mahom bugarske i nemačke snage od preko 600.000 vojnika. Savezničke trupe su imale sličan broj vojnika. Odmah nakon proboja Solunskog fronta usledila je abdikacija bugarskog kralja, koji je pobegao iz zemlje, i kapitulacija Bugarske. Englezi su se okrenuli ka Turskoj. Enver-paša, koji se smatra glavnim organizatorom tursko-nemačkog saveza, pobegao je u Berlin. Turska je kapitulirala.

DJB izražava zahvalnost Britanskoj ambasadi i Njegovoj ekselenciji Denisu Kifu što čuvaju uspomenu na velike srpske žrtve kojima su naši preci izvojevali slobodu za Srbiju, ali i Evropu. Jutros je održana manifestacija na srpskom groblju Zejtinlik u Solunu kojoj su prisustvovali vojni predstavnici Srbije, Britanije i Grčke.

Izražavamo neizmernu tugu zbog činjenice da država Srbija i Vlada Republike Srbije nisu našli za shodno da stogodišnjici ovog slavnog srpskog istorijskog trenutka posvete bilo kakvu pažnju, pa makar i nekom izjavom ili objavom na društvenim mrežama.

PROČITAJTE JOŠ: ZBOG POKLANJANJA PKB-A “ARAPIMA” DRŽAVA GUBI MINIMUM 195 MILIONA EVRA!

(izvor: dostajebilo.rs)

Comments

comments