DruštvoPolitika

Srpski potpis Ivanovićevog ubistva?!

Stojanović: Albanci su mogli da ga usmrte kad su hteli, a nisu to učinili * Salak: Nekoliko meseci je trajala hajka Vučićevog režima na Ivanovića!

Ubistvo Olivera Ivanovića je politički motivisano, moguće je da u pozadini stoje kriminalne strukture, ali je malo verovatno da je reč o albanskom faktoru.

– Dovoljno je samo da pogledate na šta ovih dana liči program televizije Pink i državni tabloidi, pa da shvatite da ubistvo Olivera Ivanovića može biti samo političko, poručuje beogradski advokat Božo Prelević, koji je lično poznavao i sarađivao sa ubijenim liderom Građanske inicijative SDP.

Prema njegovim rečima, Ivanović je ukazivao na kriminal i zbog toga sebe izložio ogromnim opasnostima, jer je severni deo Kosova, kako ocenjuje, eldorado i sigurna kuća za mafiju. On objašnjava da se mafijaške strukture koje sarađuju sa državom, u srpskim opštinama na severu bave veoma unosnim poslovima, na prvom mestu trgovinom narkotika, ali i pranjem para.

– Zato, kada pogledate na šta je bila usmerena kampanja Ivanovićeve stranke, uz činjenicu da je i njegov kum ubijen, a da su ljudi napustili partiju čiji je bio predsednik zbog pretnji, iz svega toga vidite koliko je on bio izložen. U ovom trenutku donositi zaključke ko je to učinio, bez ikakvih dokaza, deluje neozbiljno, ali moj osećaj je da je potpis tog ubistva na ćirilici, smatra Prelević.

Prema mišljenju Bože Prelevića, male su šanse da će zbog Ivanovićevog ubistva neko biti uhvaćen. Prelević ocenjuje da mi živimo u zemlji u kojoj socijalisti i radikali stalno pričaju da su ugroženi, a uvek ubijaju demokrate. On podseća da je u Srbiji, uvek kada je ubijen neki demokrata, ubica uvek dolazio iz “mafijaško-patriotskih” krugova. Prelević zbog toga tvrdi da postoje dve Srbije, i da to samo budala ne vidi.

– Međutim, to nisu one dve Srbije kako ih oni dele, na patriotsku i građansku. Reč je naime o podeli na kriminalnu i onu drugu. Ta kriminalna, mafijaška Srbija je ekstremno moćna i ona je ojačala u poslednjih pet godina – upozorava Prelević.

On ne veruje u, kako ih je nazvao, spinovanja prorežimskih medija, o tome da su Ivanovića ubili Albanci, jer je on bio predstavnik građanske opcije. Prelević tvrdi da razlog likvidacije ne može biti ni osnivanje suda za ratne zločine na Kosovu, jer Ivanović nije bio učesnik rata, tako da ne bi mogao da bude ni svedok. Beogradski advokat ističe da će sve biti urađeno kako bi se proizvele magla i buka, kako bi slučaj ostao nerasvetljen i dodaje da nema nimalo poverenja u koaliciju Rakić – Haradinaj (Goran Rakić, predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice, i Ramuš Haradinaj, premijer Kosova).

Prelević završava rečima da i sama odluka porodice da Ivanović bude sahranjen u Beogradu pokazuje od koga je mogao da dođe nalog za njegovu likvidaciju.

General Momir Stojanović, bivši direktor Vojnobezbednosne agencije i nekadašnji predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, ocenio je da iza ubistva Ivanovića najverovatnije ne stoji albanski faktor.

– Moja ocena je da iza toga ne stoji albanski faktor jer su oni mogli da ga ubiju kad su hteli, a to nisu učinili. Naravno, ne izuzimam ni tu mogućnost. Ipak, moje lično mišljenje je da je ovo ili politički motivisano ubistvo ili delo kriminalnih grupa na severu Kosova, rekao je Stojanović.

Stojanović je političku motivisanost objasnio činjenicom da se ubistvo dogodilo u vreme kada su počinjali novi pregovori o Kosovu u Briselu, a Ivanović, koji je bio “izuzetno poštovan u srpskom narodu na Kosovu”, “nije hteo da se složi sa izdajom tog dela Srbije”. Prema načinu ubistva, pak, moglo bi se zaključiti da bi iza njega mogle da stoje i kriminalne grupe, kazao je on, uz zaključak da je ubijen “častan čovek i veliki srpski patriota”.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments