Politika

Šta se krije iza Medijske strategije: “Vlast želi da finansira partijska glasila našim novcem”

Rad na novoj Medijskoj strategiji je samo manevar vlasti za kupovinu vremena kako bi se legalizovalo finansiranje partijskih glasila u Srbiji javnim sredstvima, ocenio je u Kragujevcu član Radne grupe za izradu nove Medijske strategije Vukašin Obradović.

Govoreći u debati o medijskoj situaciji u Srbiji, Obradović je poručio da je u zabludi svako ko misli da vlast zaista želi da napravi Medijsku strategiju, a potom donese medijske zakone i osigura postojanje medija koji će imati kritičko mišljenje.

PROČITAJTE JOŠ: I VUČIĆU, GDE SU TI SAD DOKAZI O MEŠANJU ZAPADA U IZBORE?! POSLANICA IZ RS ŽESTOKO OPLELA PO AV!

Novinari i mediji nemaju čemu dobrom da se nadaju, jer ova vlast ne želi kritičke medije kao korektivni faktor i četvrti stub demokratije, niti javnost kao deo političkog procesa, istakao je Obradović. Uz napomenu da govori u svoje ime, on je ocenio da vlast jedino želi da pod svojom kontrolom drži što veći broj medija i da je ceo proces rada na Medijskoj strategiji, i kasnije na izradi medijskih zakona, usmeren ka tome da se legalizuje ono što se već dešava – finansiranje partijskih medija sredstvima građana. Obradović (na slici ispod) je u Kragujevcu prisustvovso promociji dokumentatnog filma „Tiho nestajanje kragujevačkih medija“, čiji je autor novinarka Bojana Vlajović Savić.

Vlajović Savić rekla je FoNetu da je tim filmom želela da skrene pažnju javnosti na pitanje zaštite javnog interesa u infomisanju. Treba reći da je neraspisivanje konkursa za sufinasiranje medijskih projekata samo jedan od problema u ovoj oblasti, jer sa druge strane imate činjenicu da se ozbiljan novac izdvaja za redovno funkcionisanje Radio televizije Kragujevac (RTK) i to često na vrlo sumnjiv i netransparentan način, rekla je Vlajović Savić.

PROČITAJTE JOŠ: MENJA SE ZAKON O LEGALIZACIJI DA BI SE LEGALIZOVALA TOMINA VIKENDICA?!

Ona je istakla da Peticija koju je potpisalo 10.000 Kragujevčana za opstanak RTK služi kao alibi za aktuelnu politiku gradske vlasti u oblasti javnog informisanja. Za to bi uvek i svuda trebalo podsećati da su građani stavili potpis na peticiju kojom su zahtevali da se po hitnom postupku pronađe rešenje za RTK koje će omogućiti opstanak te medijske kuće sa slobodnim, pravovremenim i istinitim informisanjem. Podsetila je da je uredbom vlade omogećen opstanak RTK, „ali je pitanje da li su građani za silan novac koji je u to uložen dobili ono što su tražili“.

PROČITAJTE JOŠ: LJUDSKA PRAVA SU MRTVA: F.J. VEĆ 4 MESECA U ZATVORU ZBOG STATUSA NA FEJSBUKU!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments