DruštvoPolitika

Šta sve smrdi u nabavci 710 policijskih Škoda?

Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, funkcioner SNS-a, bio je prema istraživanju Insajdera, na jednoj od direktorskih funkcija u kompaniji Auto Čačak u trenutku kada je ministar policije Nebojša Stefanović na svečanoj ceremoniji predao 710 automobila marke „škoda“ policijskim upravama.

Zbog činjenice da ova nabavka nosi oznaku tajnosti mnoga pitanja ostala su do danas bez odgovora, pa nije čak poznato ni to koliko su plaćena ova vozila.

Jedini uvoznik „škode“ za Srbiju od 1996. je kompanija Auto Čačak. Vlasnik kompanije Auto Čačak je dugogodišnji privrednik iz Čačka Milenko Kostić Kole, za kojeg su čak i pojedini političari navodi da je blizak svakoj vlasti. Milun Todorović bio je generalni direktor ove kompanije od 2003. do jula 2016.

Todorović je na izbornoj skupštini Srpske napredne stranke 28. maja 2016. godine izabran za člana Predsedništva te stranke, a već u junu je izabran za novog gradonačelnika Čačka na listi SNS-a.

Dok je mesec dana kasnije prestao da obavlja funkciju direktora Auto Čačka, istraživanje Insajdera je pokazalo da je na funkciji direktora ogranka ove velike privatne kompanije na Novom Beogradu ostao sve do 22. septembra ove godine.

Činjenica da je u trenutku nabavke automobila Todorović bio istovremeno funkcioner SNSa i jedan od rukovodilaca u Auto Čačku otvara brojna pitanja zbog kojih bi Vlada Srbije u interesu javnosti morala da skine oznaku tajnosti sa ove nabavke.

Stranačke veze, tajna nabavka, nespretna objašnjenja

Novinari Insajdera uputili su Milunu Todoroviću pitanja da li je na bilo koji način učestvovao u postupku nabavke 710 „škoda“ za policiju, kao i da li je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da obavlja jednu od direktorskih funkcija u privatnoj kompaniji Auto Čačak na kojoj je ostao nakon što je postao funkcioner i imenovan za gradonačelnika Čačka.

Do ovog trenutka nismo dobili odgovor ni od Todorovića ni od  Agencije za borbu protiv korupcije.

Kako je nabavka 710 “škoda rapid” za policiju sprovedena tajno do danas nije moguće saznati kakvi su bili uslovi predviđeni konkursnom dokumentacijom, koliko je koštala nabavka, da li je ugovor potpisan samo sa Auto Čačkom kao uvoznikom ili je u ovom velikom poslu sa državom učestvovalo više firmi koje se bave distribucijom „škoda“.

Predstavnici vlasti tvrde da je ponuda za automobil tipa „škoda“ bila najpovoljnija i da je upravo to bio glavni kriterijum za izbor dobavljača. Za ovakva uveravanja predstavnici institucija nisu ponudili nikakve argumente i dokaze, iako se radi o jednoj od najvećih kupovina vozila za potrebe policije.

Podsetimo, državni sekretar MUP-a Srbije Miroslav Miličković ranije je rekao da je nabavka vozila urađena na osnovu zaključka Vlade Srbije, a na pitanje zašto je to tako predsednica Vlade Ana Brnabić navodi da je razlog „specifikacija vozila“ policije, da su, prema njenim informacijama, zbog specifikacija, nabavke vozila za policiju uglavnom tajne.

Međutim, na pitanje u čemu je razlika između ove nabavke vozila i one raspisane u maju ove godine za potrebe pogranične policije, predsednica Vlade juče nije imala jasan odgovor.

Inače, upravo je MUP na tenderu koji je raspisan u maju ove godine od firme Auto Čačak nabavio dva automobila. U ovom slučaju, za razliku od velike nabavke 710 automobila, objavljena je sva tenderska dokumentacija, od konkursne sa sve specifikacijama pa sve do obaveštenja o zaključenom ugovoru.

Podsetimo, odluku Vlade da sve informacije u vezi sa nabavkom 710 „škoda“ proglasi tajnom kritikovala je nevladina organizacija Transparentnost Srbija.

Oni su čak najavili inicijativu izmene člana 128. Zakona o javnim nabavkama koji reguliše nabavke iz oblasti odbrane i bezbednosti, odnosno omogućava tajnost nabavki, uz zaključak da obim tajnih nabavki po ovom članu mora da se smanji.

Programski direktor Transparentost Srbija Nemanja Nenadić,  između ostalog, je konstatovao da „nije sporno da je nabavka potrebna, ali da jeste sporna procedura, i to po nekoliko osnova.

On konstatuje da postoji velika nelogičnost u tome da se primopredaja vozila obavi javno i svečano, a sa druge strane potpuno odsustvo informacija o samoj nabavci tih istih vozila.

Tender koji je dobio Auto Čačak osporavan i 2004.

Nabavka više od 710 škoda nije prvi veliki posao koji je Auto Čačak radio za državu.

Jedan od tendera koji je takođe osporavan u javnosti sproveden je 2004. godine kada je Vlada nabavila više od 200 novih automobila preko Auto Čačka za potrebe državnih organa.

Na ovom tenderu učestvovale su tada i kompanije“Delta M” i “Porše”, koje su tvrdile da imale bolje ponude.

Objašnjenje je tada bilo da je Auto Čačak izabran zbog ponuđenog broja servisa i duže garancije, a na tvrdnje da je država nabavila upravo „škode“ zbog bliskosti vlasnika Auto Čačka sa liderom Nove Srbije Velimirom Ilićem, vlasnik ove privatne kompanije Milenko Kostić odgovorio je na sledeći način:

„Neki su našu pobedu na tenderu odmah povezali sa Velimirom Ilićem, ministrom za kapitalne investicije u Vladi Srbije, jer smo mi iz istog kraja. U tome nema istine, jer ne može meni Velja da određuje cenu automobila. Mi smo i ranije Vladi isporučivali naša vozila, pa i u vreme kada Ilić nije bio ministar. Pretprošle i prošle godine smo republičkim organima isporučili 150 naših vozila, pa je i ova Vlada, verovatno zadovoljna kvalitetom i cenom, odabrala na tenderu baš nas“.

(izvor: insajder.net)

Comments

comments