Izbor UrednikaPolitika

Šta zaista stoji iza napretka Srbije na Doing business listi?

Srbija se na novoj Duing biznis listi Svetske banke nalazi na 43. poziciji, što je napredak za četiri mesta u odnosu na prošlu godinu. Iz vlade poručuju da je to signal za investitore da je privredna klima povoljna. Oni koji rade, pak, dodaju da je dobro što Srbija napreduje na listama poput ove – ali da na terenu stvari nisu tako glatke.

Napredak od četiri mesta, na 43. mesto Duing biznis liste – pokazatelj je rada na poboljšanju privredne klime, smatra premijerka i poručuje stranim ulagačima:

“Ali isto tako dobar signal za domaće privrednike i one strane investitore koji su već u Srbiji, da je njjihova odluka da ovde pokrenu biznis bila dobra i da stvari što se tiče poslovnog ambijenta u Srbiji, postaju sve bolje”, rekla je Ana Brnabić.

Stiven Ndegva iz Svetske banke rekao je da rast i zapošljavanje zavisi od mnogo faktora.

“Ali znamo i da oblasti koje ocenjujemo u Duing biznis listi, kao što je započinjanje posla, propisi na tržištu rada, mogu da budu veoma bitni za povećanje zaposlenosti”, rekao je.

Lista pokazuje da je Srbija napredovala  – ambijent je najviše poboljšan kad je reč o izdavanju građevinskih dozvola na deseto mesto. Napredak se beleži i kad je reč o započinjanju posla. Nasuprot tome, Srbija na listi Svetske banke lošije stoji kad je reč o dobijanju priključaka za struju, stanju u katastru ali i procedurama za plaćanje poreza.

“Za napredovanje Srbije na novoj listi Svetske banke ‘Duing bizis’ najzaslužnije je što su administrativni postupci na papiru zamenjeni e-upravom”, ocenio je Vladimir Novaković iz NALED-a.

“Cilj sledeće godine  – u prvih pet po izdavanju građevinskih dozvola. Povezaćemo izdavanje elektronskih dozvola sa katastrom, sa notarima i mislim da će to pomoći”, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Za privrednike, lista – kažu – ne otkriva sve skrivene prepreke na terenu.

“Duing lista se odnosi na glavne gradeve….Ogromna administracija, skupa država, veliki fiskalni i parafiskalni nameti. To su prave teme kojima bi voleli da se bavimo i da ih ubrzamo kako bi se poboljšao privredni ambijent u Srbiji”, izjavio je Zoran Vujović iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

Srbija je plasirana bolje u odnosu na Hrvatsku, Mađarsku, BiH ili Albaniju, ali su od nje bolje Crna Gora, Slovenija i Makedonija.

Takođe, lista Svetske banke pokazala je da je privreda Kosova zabeležila najveći napredak u regionu i trenutno je na 40. mestu. Na vrhu liste su Novi Zeland i Singapur.

(izvor: n1info.com)

Comments

comments