Politika

Sud poništio listu, Beli ne izlazi na BG izbore

Upravni sud “oborio” je listu Ljubiše Belog Preletačevića za predstojeće izbore u Beogradu, sa obrazloženjem da nisu ispunjeni uslovi da se proglasi ova izborna lista.

Kako saznajemo, problem sa listom čiji je nosilac Beli, imao je funkcioner PSG Sava Pilipović, inače član Gradske izborne komisije (GIK) ispred koalicije koju predvodi Dragan Đilas. Međutim, žalbu Upravnom sudu podneo je, kako se vidi iz dokumenta, “birač M.A.”.

Kako se navodi u obrazloženju presude Upravnog suda, nisu bili ispunjeni uslovi iz zakona i uputstva koja regulišu izbornu tematiku, za proglašenje liste čiji je nosilac Beli Preletačević.

– Zbog toga što Sporazum o obrazovanju Grupe građana Ljubiša Preletačević Beli – Zato što volimo BELOVGRAD ne sadrži naziv izborne liste, što predstavlja obavezan uslov iz člana 29. stav 3. Uputstva za proglašenje izborne liste – piše u presudi.

Po oceni Upravnog suda, Gradska izborna komisija (GIK) je bila dužna da pre donošenja odluke o proglašenju izborne liste utvrdi, odnosno oceni da li izborna lista sadrži nedostatke koji su smetnja za proglašenje te liste i, ukoliko takvi nedostaci postoje, da zaključkom naloži podnosiocu izborne liste da nedostatke otkloni.

– U konkretnom slučaju GIK je trebalo da podnosiocu izborne liste naloži da u propisanom roku sačini aneks sporazuma o obrazovanju grupe građana kojim će se odrediti naziv izborne liste i eventualno nosilac izborne liste, s tim što aneks sporazuma mora biti overen od strane javnog beležnika – navodi se u presudi.

Piše i da je GIK ovu izbornu listu proglasio suprotno propisanim uslovima, zbog čega je Upravni sud ocenio kao osnovan prigovor “birača M.A.” i poništio rešenje o proglašenju izborne liste.

(izvor: blic.rs)

Comments

comments