Politika

SZS NA STRANI NARODA: “Bojkotujemo sednice republičke i lokalnih skupština do ispunjenja zahteva protesta”

Poslanici Saveza za Srbiju (SzS) saopštili su da će bojkotovati današnju sednicu Narodne skupštine, navodeći i da u radu republičke i lokalnih skupština neće učestvovati sve dok se ne ispune zahtevi protesta “Jedan od pet miliona” i omoguće pošteni i slobodni izbori.

Kako se navodi u saopštenju, SzS je naveo da je bojkot u skladu sa “sporazumom koji su ponudili narodu i za čije ostvarenje garantovali svojim potpisima”.

“Prvi naredni korak biće formiranje Asocijacije slobodnih odbornika, koja treba da omogući saradnju i koordinaciju odbornika u uslovima bojkota rada lokalnih parlamenata”, navodi se u saopštenju i dodaje da će “poslanici i odbornici SzS nastaviti da se bore van institucija sistema”.

SzS je naveo da “ne želi da bude deo fasadne demokratije i daje legitimitet totalitarnom režimu koji guši svako drugačije mišljenje, a političke protivnike tretira kao državne neprijatelje”.

“Želimo da menjamo sistem i da u našu zemlju vratimo kulturu dijaloga, vladavinu zakona i političku pristojnost i normalnost”, naveo je SzS.

Predstavnici opozicije usvojili su prošle nedelje predlog “Sporazuma sa narodom” u kojem se obavezuju da neće učestvovati na izborima sve dok se ne ispune uslovi za slobodno i pošteno glasanje, kao i da će posle slobodnih i poštenih izbora obrazovati vladu stručnjaka.

“Kada se izborimo za slobodne i poštene izbore zajedno ćemo raditi na formiranju zajedničke izborne liste na kojoj bi pored stranačkih kandidata za narodne poslanike uzeli učešće i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti. Obavezujemo se da niko od potpisanika neće formirati parlamentarnu većinu na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou sa strankama postojećeg režima”, navodi se u “Sporazumu sa narodom”.

(Izvor: Istinomer)

Comments

comments