Politika

“Tači i Vučić igraju neke svoje igre i nemaju pravo da odlučuju o budućim odnosima”

Ni Vučić i Tači nisu dali do znanja o čemu su razgovarali ni u Briselu, niti da li su imali i druge sastanke. Mi u Prištini nismo dobili nikakve informacije, a izgleda da i u Beogradu ne znaju o čemu pričaju Tači i Vučić. Jedan dan se pojavljuju u Austriji kao neki školski drugari koji šapuću jedan drugom o tome kako je vreme za sporazum, a onda koriste razne taktike, praveći se da su nacionalisti i ko zna šta, kaže u razgovoru za Danas Špend Ahmeti, gradonačelnik Prištine i predsednik Socijaldemokratske partije Kosova, ocenjujući briselske pregovore srpskog i kosovskog predsednika i nedavnu posetu Aleksandra Vučića Kosovu.

PROČITAJTE JOŠ: GUBITAK PODRŠKE SPC MOŽE DA ZNAČI DA ĆE VUČIĆ PROĆI GORE OD MILOŠEVIĆA

Naš sagovornik smatra da su „sve te igre oko dozvole Vučiću da poseti Kosovo nepotrebne tenzije koje odgovaraju samo Vučiću i Tačiju“.

– Ili dajemo ili ne dajemo dozvolu, a isto tako treba da se dozvole posete naših lidera Preševskoj dolini. Vučić nije rekao ništa novo, u stvari, veličanje Miloševića je jedna od najvećih provokacija za ceo region. U Austriji je nedavno pričao da je za dogovor, a na severu Kosova kako se on nada da ćemo se dogovoriti za deset godina. U isto vreme se sastaje sa Tačijem u Briselu. Tači u Prištini jedan dan priča o razgraničenju, drugi dan o nepromenljivim granicama, a treći dan o Preševskoj dolini. U celoj ovoj priči, i Vučić i Tači znaju da dok traje ova igra, oni su važni. Kad nema ove igre, oni neće biti važni. Oni su potrebni jedan drugom, a građani ispaštaju. Mi verujemo u zajednički život ljudi. Mi verujemo da Kosovo može biti normalna država koja garantuje sva prava za manjine koje žive ovde. Mi ne verujemo u ove projekte Vučića i Tačija. Zato i u Prištini i u Beogradu treba da se borimo za iskrenost, transparentnost dijaloga i potencijalnih dogovora, ukazuje Ahmeti (na slici ispod).

Upitan da li smatra da će Vučić i Tači u skorije vreme postići nekakav sporazum o Kosovu i šta bi taj dogovor mogao da podrazumeva, gradonačelnik Prištine odgovara odrično. „Ne, zato što ne zavisi samo od njih. Tači nema ni politički a ni ustavni legitimitet da postigne sporazum u ime Kosova. Mi tražimo da se diskusija vrati u parlament i, budući da smo republika, da skupština vodi pregovore. I tu tražimo da se izglasa platforma i pregovarački tim sa dvotrećinskom većinom. Tako bi i opozicija bila deo procesa koji je veoma važan za nas. Bez takvih odluka i kompromisa unutar kosovske političke scene neće biti nikakvog sporazuma“, ističe on.

Komentarišući inicijativu predstavnika Preševske doline da se Medveđa, Bujanovac i Preševo pripoje Kosovu, Ahmeti konstatuje da „treba da pričamo o pravima Albanaca u Preševskoj dolini, gde je stanje veoma teško“.

PROČITAJTE JOŠ: SNS SVE ČEŠĆE PRAVI SPISKOVE NEPODOBNIH GRAĐANA!

– Vlada Srbije nije sprovela nijedan sporazum koji su imali sa liderima Preševske doline. Oni nas gledaju kako sve vreme pričamo samo o pravima Srba i drugih manjina na Kosovu, a niko ne priča o teškom životu Albanaca koji žive tamo. Ali smo i protiv svake instrumentalizacije građana tamo za naše interese na Kosovu. Na primer, Tači ih deset godina ne pominje, a onda dan posle posete Vučića priča o pripajanju Preševske doline. Treba ozbiljno da porazgovaramo o pravima Albanaca i Preševskoj dolini, i oni treba da budu deo dijaloga u Briselu, zaključuje Špend Ahmeti.

„Očekujemo još više igara“

Ahmeti ne očekuje skori nastavak pregovora Vučića i Tačija u Briselu, već, kako tvrdi, „očekujemo još više igara između Vučića i Tačija“.

PROČITAJTE JOŠ: EKSKLUZIVNO, BOGOLJUB MILOŠEVIĆ: SA OVAKVIM PREDSEDNIKOM NEMA BUDUĆNOSTI ZA SRBE NA KOSMETU

(izvor: danas.rs)

Comments

comments