Politika

“Takse se ukidaju iduće nedelje, Vučić i Tači potpisuju sporazum od 3 tačke DO KRAJA FEBRUARA”!

Srpska političarka sa Kosova i Metohije Rada Trajković rekla je danas FoNetu da će, prema njenim saznanjima, sledeće sedmice biti suspendovana taksa za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a da će, „najverovatnije do kraja februara“, Aleksandar Vučić i Hašim Tači potpisati sprazum od tri tačke.

Prema njenim rečima, u jednoj od tačaka biće navedeno „da Srbija nema ništa protiv da Kosovo bude član međunarodnih organizacija“.

PROČITAJTE JOŠ: 8 PITANJA ZA VLADU SRBIJE POSLE STRAVIČNE NESREĆE KOD NIŠA

Trajković je rekla da je narod u Gračanici, kao i na čitavom Kosovu i Metohiji „potpuno zbunjen“ i da su Srbi, posebno u enklavama, veoma uplašeni za svoju budućnost. Što se tiče suspendovanja takse, Trajković kaže da se očekuje da članovi Vlade Kosova naredne sedmice preglasaju premijera Ramuša Haradinaja i na taj način bi se izbegli vanredni izbori. Ističući da se čitav paket tumači kao američki projekat, Trajković kaže da je velika zbunjenost i među Albancima i da ne zna čime će to da rezultira.

Na pitanje kako tumači izjavu komandanta NATO krila za Evropu admirala Džejmsa Foga da u sporazumu koji je potpisao Tači 2013. godine stoji da Kosovske bezbednosne snage ne mogu da ulaze na sever bez isključive saglasnosti KFOR-a, Trajković je rekla da to znači da Tači to nije mogao da potpiše sam sa sobom.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) ZAŠTO OVAJ MALI ŽELI DA VUČIĆ BUDE KUM NJEGOVOJ BRAĆI I SESTRAMA?!

„On je taj sporazum potpisao sa Vučićem, čime je Beograd praktično prihvatio da Vojska Kosova bude formirana kao jedan od glavnih elemenata suvereniteta Kosova, ali da na sever može da pređe samo uz odobrenje komande KFOR-a“, navela je Trajković. Dodala je da i Srbija ima sličan sporazum da ne može da uđe sa vojnim snagama na sever Kosova bez odobrenja komandanta KFOR-a, tako da je osećaj da je sever Kosova nešto što će biti definisano sporazumom Tačija i Vučića u februaru.

Govoreći o mogućem razgraničenju, Trajković kaže da Albanci govore da će im pripasti 90 odsto teritorije severa Kosova. Na pitanje da li veruje da je Haradinaj dobio obećanje da podela neće biti definisana ugovorom koji će potpisati Vučić i Tači, Trajković je rekla da „prema albanskim izvorima, on nije dobio garanciju od Džona Boltona za teritorijalnu celovitost Kosova, koju je tražio kao uslov za ukidanje taksi“.

PROČITAJTE JOŠ: ORGANIZATORI PROTESTA NA INFORMATIVNOM RAZGOVORU!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments