Politika

“Tender za novih 240 autobusa GSP-a više nego čudan”

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas ocenio je danas da je tender za nabavku 240 novih autobusa za potrebe GSP “više nego čudan”, jer postoje nelogičnosti u uslovima koje mora da ispuni proizvođač.

Dragan Đilas je naveo da je tender za solo autobuse podeljen u dva dela, a da je uslov za nabavku 70 autobusa bio da je proizvođač u poslednjih pet godina prodao svega 10 autobusa.

PROČITAJTE JOŠ: “NEĆE BITI GIGANTSKE PEŠAČKE ZONE U CENTRU BEOGRADA A DA SE GRAĐANI NE PITAJU”

“U ovom slučaju rok za isporuku je 60 dana. U isto vreme za nabavku 170 autobusa mora da dokaže da je u prethodne tri godine proizveo i isporučio najmanje 4.000 gradskih autobusa. Jasno je da je bilo nekib obećanja I da je neko te stvari dogovorio unapred”, rekao je Đilas .

Predsednik SPP je naveo i da je “očigledno” da je kompanija Mercedes, koja je, kako je naveo, prema rečima Aleksandra Vučića 2014. godine došla u Ikarbus, ove godine “napustila” Srbiju jer je Grad Beograd nove solo autobuse za potrebe GSP-a naručio od proizvođača iz Kine i Turske, a ne od Ikarbusa.

PROČITAJTE JOŠ: SMENJENO NEKOLIKO DIREKTORA U JAVNIM PREDUZEĆIMA I USTANOVAMA KULTURE

Kako Đilas tvrdi, GSP danas ne funkcioniše i postojeći sistem ulaganja u privatne prevoznike je neisplativ.

“Budžet za javni prevoz u Beogradu 2013. godine iznosio je 13,8 milijardi dinara, od čega je 7,6 milijardi bilo opredeljeno za GSP, a 6,2 milijarde za privatne prevoznike. Budžet za javni prevoz je 2018. iznosio 24,6 milijardi dinara od kojih je 9,6 milijardi namenjeno GSP-u a čak 15 milijardi privatnim prevoznicima”, rekao je Đilas.

PROČITAJTE JOŠ: NE ODUSTAJE: JOŠ JEDNA TUŽBA SIMONOVIĆA PROTIV PORTALA ŽIG INFO

(izvor: insajder.net)

Comments

comments