Politika

(VIDEO): “Treba napustiti parlament, ta institucija je najviše osakaćena”

Cilj protesta promena autoritarnog poretka u kojem danas žive građani Srbije i koji se agresivno i fizički obračunava s neistomišljenicima, rekao je jedan od osnivača Saveza za Srbiju Vuk Jeremić. On je rekao i da se nada se da će odluka SzS biti da se napusti parlament.

Brojnost protesta je više nego očigledna, očigedno je da se razlikuju od ranijih protesta, a njihova najveća snaga je što se zaista oseća jedinstvo, svih i onih koji su u politici i onih koji nisu, kaže Jeremić.

Zahtevi su jednostavni, a ranije nije bilo tako, dodaje, “zato će teže biti rasturiti ove demonstracije”, a sa “bizarnim” računicama vlasti o broju učesnika postaje jasno da ih je uzdrmao ovaj proces.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): NAJVEĆI PROTEST DO SADA; MILAN JOVANOVIĆ: JA SAM BESKUĆNIK, ZAPALILI SU SVE ŠTO SAM STICAO 50 GODINA! 

Odacio je tvrdnju da opozcija pokušava da profitira na protestima.

Ako želite da iskazete nezadovoljstvo to možete da uradite samo na ulici, dodaje.

“Cilj protesta je da dođe do promena u poretku koji trenutno živimo, totalitarni poredak koji se agresivno obračunava sa drugačijim mišljenjem. To se neće dogoditi bez određenog pritiska koji očigledno može doći samo sa ulice jer su institucije zaključane”, kaže gost Novog dana.

Jeremić smatra da je brojnost protesta je više nego očigledna, i očigedno je da se oni razlikuju od ranijih protesta.

On je rekao da je najveća snaga protesta u tome što se ovog puta oseća jedinstvo onih koji su u politici i koji nisu, i dodao da su ljude na ulicu izveli muka i osećaj beznađa.

“Ljude je na ulicu izvela muka osećaj nepravde i beznađa, počelo je kao protest protiv nasilja, ali zatim i protiv ponižavanja i vređanja inteligencije, ekonomske situacije, mediskog mraka”, kazao je on.

PROČITAJTE JOŠ: SOROŠ OPET BIO U BEOGRADU: SLIKA KOJA DOKAZUJE DA JE JEREMIĆ BIO U PRAVU

Jeremić je rekao da SzS nije organizator protesta, i da je dogovor da se sklone stranačka obeležja, da bi se više ljudi priključilo.

Cilj je, kako je rekao, promena sistema vrednosti koja ide i kroz to da na ovim protestima vidno obeležje stranačkih obeležja nije nužno.

Ovo su mnogo širi protesti od protesta opozicije, istakao je.

“Borimo se i borićemo se da svako kaže svoje mišljenje”, rekao je Jeremić.

On je kazao da na protest može doći svako i izraziti svoje mišljenje, i dodao da prema njegovim saznanjima niko iz SzS nije imao ništa protiv toga da na prvom skupu govore glumica Mirjana Karanović i košarkaški trener Duško Vujošević.

On je rekao da su se pojavile informacije da bi njihovo obraćanje mogao da bude okidač za nameštene provokacije, ali da on nije učestvovao u odluci o tome ko će na skupu govoriti.

“Što se mene tiče dobrodošli su da govore i oni i svi drugi koji žele. Ovo nije momenat za cepanje nečega što je krenulo da izgleda kako iskra koja se pretvara u plamen slobode”, kazao je Jeremić.

Svetski mediji su prvi počeli da se interesuju o protestima, “sada kada je duh van boce, kada Gardijan, Vašington post, i Fajnenšl tajms pišu o situaciji u Srbiji, to su stvari koje se više ne vraćaju lako u pređašnje stanje”, ocenio je Jeremić.

On je rekao da se Narodna stranka zalaže za bojkot rada parlamenta, “jer je to najosakaćenija institucijau zemlji”, ali da je za takvu odluku potreban konsenzus u SzS.

“Takva formalna odluka u Savezu još nije doneta, ali se Narodna stranka zalaže za bojkot svih institucija, uključujući i parlament”, rekao je Jeremić.

On je rekao da bi se bojkotom izbora stavile pod upit legitimnosti svih odluka koje tako izabrane institucije budu donosile.

Jeremić je kazao da rezultati lokalnih izbora u Lučanima nemaju legitimitet zbog uslova u kojima su održani, ali da je učešće SzS na izborima ipak imalo svrhu, jer su prikupili “dragocene materijale” o neregularnostima sa kojima nameravaju da izađu pred OEBS, Savet Evrope i druga međunarodna tela.

“Moralo bi da dođe do promene vlasti i okolnosti. Sa ovakvim izbornim uslovima, medijima, to je nemoguće, zato je opozicija konačno u potpunosti ujedinila stav”, kazao je Jeremić.

PROČITAJTE JOŠ: VAPAJ STANOVNIKA ODŽAKA: NAPREDNJACI NAS SATIRU!

(izvor: N1)

Comments

comments