Politika

Veselinović pozvao opoziciju na jedinstvo

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović pozvao je danas opozicione organizacije i njihove lidere na jedinstvo, i dodao da “građani sve osim pune saradnje unutar opozicije, po ključnim pitanjima, procenjuju kao sebičnost i stavljanje uskostranačkih interesa ispred interesa naroda i države”.

U svom javnom pozivu Veselinović ističe da je jedinstvo nužno po sledećim osnovama:
1. Solidarnost u odbrani ljudskog dostojanstva svih koje režim progoni, bili oni politički lideri, novinari, umetnici, druge javne ličnosti ili obični građani, koji se suprostavljaju autokratiji i fašističkim metodama vladanja.
2. Jasnim stavom u zahtevu za slobodne i poštene izbore i slobodne medije i nepristajanje na učešće na izborima koji ne ispunjavaju takve uslove.
3. Međusobno nenapadanje
4. Zajednički dogovor o nastupu na narednim izborima, ako se uz posredovanje Evropskog parlamenta obezbede uslovi za slobodne i poštene izbore.
5. Nakon pobede nad režimom Aleksandra Vučića, kroz vladu eksperata, obezbeđivanje uspostavljanja demokratskog uređenja, uz nezavisno tužilaštvo i sudstvo, sprovođenje lustracije, ispitivanje porekla imovine, formiranje nezavisnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, uspostavljanje nezavisnih regulatornih tela, kao i promenu izbornog zakonodavstva.

Veselinović dodaje i da su u Srbiji danas osim demokratije i slobodnih izbora ugroženi ljudsko dostojanstvo, sigurnost i životi svih koji misle drugačije u odnosu na postojeći režim.

“Kao 90-ih godina opozicioni političari, novinari i javne ličnosti se od strane predstavnika režima označavaju kao ‘domaći izdajnici’, ‘strani plaćenici’, ‘saveznici korone’ i optužuju se za ‘pripremu ubistva predsednika države’”, ističe Janko Veselinović.

Comments

comments