Politika

(VIDEO): Ana B. pitanje novinara nazvala, pogađate – neverovatnim

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je pitanje novinara Insajdera o tome šta je tačno Srbija dobila strateškim partnerstvom sa Etihadom, imajući u vidu da je otkazana nabavka aviona, a da je država nastavila da finansira Er Srbiju i posle isteka ugovorne obaveza, neverovatnim.

“Neverovatno mi je pitanje, moram da priznam stvarno. Neverovatno mi je koliko nekada u pokušaju da budemo kritični prema vladi izbegavamo da vidimo potpuno jednu logičnu širu sliku. Jednu stvar koju je Republika Srbija, svi građani u Srbiji, dobila strateškim partnerstvom sa Etihadom i Er Srbijom je pa evo, prvo očuvanje radnih mesta u okviru bivšeg Jata. Radnih mesta koja bi se izgubila da nismo imali Er Srbiju” , navela je premijerka.

PROČITAJTE JOŠ: OVO JE PREVIŠE, ČAK I OD MARTINOVIĆA: “USTAŠKA KURVA” SE NE RAČUNA?!

Kako je dodala, druga stvar je pozicioniranje Beograda kao regionalnog “haba za avio saobraćaj”.

“Treće, da smo prvi put u pedesetpetogodišnjoj istoriji aerodroma Nikola Tesla imali preko 5 miliona putnika. To apsolutno ne bi bilo moguće, jer da je moguće, to bi se ranije desilo” , istakla je Brnabić dodajući da je zahvaljujući strateškom partnerstvu sa Etihadom Er Srbija uspostavila brojne nove linije kao što je direktan let do Njujorka.

“Ljudi iz regiona dolaze u Beograd da odavde putuju. To direktno znači novac u budžet građana Republike Srbije. To onda direktno znači bolje puteve, bolje škole, bolje bolnice, sigurnije penzije, bolje plate za javnu upravu itd. Evo ako ništa drugo, to smo dobili partnerstvom” , odgovorila je premijerka.

Komentarišući deo pitanja u vezi sa otkazanom nabavkom aviona čime je Er Srbija ostala bez novih aviona, a država Srbija bez 23,5 miliona evra, premijerka je rekla da je to “ipak pitanje za Er Srbiju”.

“Ja volim da kažem da nisam ni direktor Telekoma, a nisam ni direktor Er Srbije. Postavite to pitanje Er Srbiji. Ja bih rekla da se korporativni planovi prave i korporativni planovi se menjaju, u skladu sa uslovima. To se dešava u svakoj korporaciji i mislim da je ovo normalno poslovanje Er Srbije koja posluje, kao što sam sto puta rekla u jako jako konkurentnim uslovima na jako konkurentnom tržištu i odlično se bori” , rekla je Brnabić ističući da je od prvog juna doneta odluka o uvođenju devet novih linija.

PROČITAJTE JOŠ: BRAVO: ŠUMARSKI FAKULTET NE DA ZEMLJIŠTE ZA MINI-HIDROELEKTRANU

Arapska investicija i bespovratna ulaganja Srbije

Podsetimo, nakon višemesečnog istraživanja objavljen je novi serijal Insajdera „Srpsko-arapska posla“ o jedinoj arapskoj investiciji koja je do kraja realizovana – formiranje nove nacionalne aviokompanije Er Srbija, koja je nastala iz nekadašnjeg JAT-a.

Od 2014.godine, 51 posto Er Srbije je u vlasništvu države Srbije, a 49 posto je u vlasništvu arapske kompanije Etihad. Predstavnici vlasti formiranje Er Srbije nazivali su poslom veka.

Iako je činjenica da Er Srbije jeste napravila određen uspeh u odnosu na poslovanje JAT-a – preduzeća koje je bilo u dugovima i na ivici bankrota, istraživanje Insajdera pokazalo je da je država Srbija u zajedničku kompaniju Er Srbija uložila novac bespovratno, i to nekoliko puta više od Etihada.

Arapski investitor, kako je objavljeno u serijalu Insajdera, 2014. pozajmicu kompaniji od 40 miliona pretvorio je u vlasništvo od 49 odsto. Sa druge strane, kako je pokazalo naše istraživanje, Etihad je, u poslovanju sa zajedničkom kompanijom Er Srbija, u periodu od tri godine, naplatom raznih usluga i roba Air Srbiji, zaradio oko 40 miliona evra.

Predstavnici vlasti godinama ističu kako je Er Srbija jedan od najvećih uspeha koji su postignuti, ali činjenica je da je prethodnih godina ona poslovala pozitivno samo zahvaljujući tome što je kao prihod knjižena i pomoć države.

Iako je pomoć države prema ugovoru trebalo da bude završena do 2016. godine, kako je otkrio Insajder, Er Srbija je i ove prošle godine dobijala sredstva iz budžeta.

Er Srbije ostala i bez aviona

Istovremeno, četiri nova aviona koja su, prema istraživanju Insajdera, trebalo da stignu u flotu Er Srbije do kraja prošle godine nikada nisu stigla, što je nedavno i zvanično potvrđeno.

Podsetimo, Ugovor o nabavci aviona između Etihada i Er Srbije potpisan je 2014, a predviđao je da Etihad naruči, a Er Srbija kupi 10 ovih aviona A320neo. Četiri takva aviona trebalo je da budu isporučena do kraja prošle godine, a još šest do 2020.

Međutim, pre dve nedelje zvanično je saopšteno da je Etihad odlučio da otkaže ovu narudžbinu, a kako je preneo B92, do otkazivanja porudžbine je došlo u sklopu tekućeg restrukturiranja Etihad grupe, a depozit koji je nekadašnji Jat ervejz 1998. uplatio kompaniji Erbas vraćen je Er Srbiji „i to je urađeno samo zahvaljujući strateškom partnerstvu sa Etihad ervejzom“.

PROČITAJTE JOŠ: JOŠ 4 GRADA U VOJVODINI SE PRIKLJUČUJU PROTESTIMA

(izvor: insajder.net)

Comments

comments