Politika

(VIDEO): Jovanović pitao Vesića zašto se troši 99 MILIONA ZA ISPALJIVANJE VATROMETA, sednica Skupštine prekinuta

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević odredio je pauzu na sednici gradskog parlamenta na kojoj se raspravlja o budžetu za narednu godinu, zbog dobacivanja i uvreda koje su jedni drugima izricali predstavnici opozicije i Srpske napredne stranke.

Nikodijević je pozvao na konsultacije šefove odborničkih grupa kako bi se situacija smirila.

Sve je počelo nakon što je zamenik šefa odborničke grupe “Savez za Srbiju” Nikola Jovanović izneo niz kritika na predlog budžeta za 2019. godinu i optužio vlast u Beogradu da vodi štetočinsku politiku.

“U budžetu se vidi kakvu politiku vodi ova vlast, a to je politika velikog zahvatanja od građana uz neracionalno, bahato i koruptivno trošenje novca”, kazao je Jovanović.

On je rekao da je deficit u budžetu 9,1 milijardu dinara i da je veći za 770 miliona dinara nego prethodne godine.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) BAHATOST IZVRŠITELJA NEMA GRANICE: OBIO SEF BAKI KOJA ČAK I NIJE NJEGOV DUŽNIK!

Jovanović je predstavnike vlasti upitao koji su razvojni projekat do sada sproveli u delo, navodeći da Beograđani mogu samo da slušaju najave o tim projektima.

Istakao je da se masovno kasni sa rekonstukcijom ulica, adaptacijom škola i obdaništa, izgradnjom zdravstvenih stanica.

“Od glavnog razvojnog projekta Beograda na vodi smo došli na rekonstrukciju Ulice Kneza Miloša kao glavnog razvojnog projekta. Pa to je bruka i sramota”, rekao je on.

Jovanović je ocenio da je “nenormalno” to što je planiran za 18,3 milijarde dinara veći prihod od poreza na imovinu.

On je rekao da su budžetom predviđeni smanjeni rashodi za predškolsko obrazovanje, da nisu planirane nove škole, obdaništa, domovi zdravlja, školski policajci, kao i da nema ništa o kritičnom stanju bezbednosti u glavnom gradu i predložio da državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović u Skupštini grada podnese izveštaj.

Povodom navoda da su smanjene subvencije javnih preduzeća, Jovanović je rekao da su budžetom predviđene usluge po ugovoru kao što je slučaj sa Gradskim saobraćajnim preduzećem Beograd.

Jovanović je ocenio da je gradski prevoz u katastrofalnom stanju i da nema povećanja broja polazaka autobusa.

PROČITAJTE JOŠ: POČELA “SEČA” NA PRVOJ: ODLAZI IVAN IVANOVIĆ?!

Ocenio je da nema nikakve promene u politici javnog prevoza i da je “velika laž” zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da su subvencije javnim preduzećima smanjene za 82 odsto.

“Novo je da se formalno GSP više ne subvencioniše, nego kao i privatnici novac dobija preko usluga po ugovoru”, rekao je Jovanović i dodao da javna komunalna preduzeća nastavljaju da uplaćuju “astronomske cifre u gradski budžet i u 2019. planirana je uplata od 5,6 milijardi dinara, što je više za 100 muliona dinara nego 2018. godine.

Naveo je da je uplata dobiti Beogradskih elektrana 80 odsto svih uplata gradskih komunalnih preduzeća, a da to preduzeće profit ostvaruje nerealno visokim cenama i da ne smanjuje cenu grejanja i kad padaju cene goriva.

Kritikovao je i prevelika izdvajanja iz budžeta za novogodišnju rasvetu, kao i trošak od 407 miliona dinara za jarbol od 120 metara.

“Ceo svet nam se smeje zbog tri miliona evra za novogodišnju rasvetu, ali postoje još ludje stvari. Budžetom za 2019. godinu predviđeno je 99,2 miliona dinara za uslugu ispaljivanja vatrometa. Da li ste vi normalni?”, upitao je on.

Jovanović je kazao i da je budžetom predviđeno 36 miliona dinara za gradnju platoa na Slaviji i pitao da li je moguće da se traži još para za plato koji je trebalo da bude završen novembra 2017. godine.

Rekao je da je za izgradnju gondole predviđeno 720 miliona dinara, što će biti plaćeno “iz džepova građana” koji će plaćati kartu za prevoz gondolom od Kalemegdana do Novog Beograda.

Upitao je zašto nije pronađen privatni investitor za tu gondolu.

“Gledajući budžet vidi se da nema razvoja grada i da vlast štetočinski radi u potaji samo u interesu najbogatijih”, rekao je Jovanović.

On je kazao da je 50-60 miliona dinara potrebno kako bi se obezbedila pratnja za autističnu decu i da to nije obezbeđeno, ali da jeste usluga ispaljivanja vatrometa.

Jovanović je na kraju izlaganja dobio opomenu, jer sa govornice nije odmah otišao na svoje mesto, već je sa polemisao za zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem.

Nakon njegovog izlaganja šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković je rekao da opozicija pokušava da u beogradski parlament prenese scenario iz pokrajinskog, da ne znaju šta će od besa i mržnje i onda posežu za nasiljem.

Potom je Mirković rekao da mu je Dragan Đilas iz odborničke klupe doviknuo da je magarčina, zbog čega je Nikodijević odredio pauzu.

Pogledajte i video čitavog Jovanovićevog izlaganja i svega što je usledilo nakon toga.

PROČITAJTE JOŠ: UMESTO CECI – DAJTE NOVAC BOLESNOJ DECI: SJAJNA IDEJA I AKCIJA LJUDI IZ BORA!

(izvor: N1, gerila.rs)

Comments

comments