DruštvoPolitika

(VIDEO) Nastavak farse: ko obmanjuje javnost o dugu Beograda?!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je računica gradonačelnika Beograda Siniše Malog o dugu grada Beograda preciznija od računice Fiskalnog saveta jer uključuje i “skriveni” dug, odnosno dugove javnih komunalnih preduzeća u gradu. On je tako negirao ocenu Fiskalnog saveta, Vladinog tela koje je dužno da daje ocenu fiskalne politike i stabilnosti finansija države, da bi dug države Srbije bio 100 odsto bruto društvenog proizvoda kada bi se primenjivala metodologija Siniše Malog.

Gradonačelnik Siniša Mali uporno tvrdi da je prethodna gradska vlast ostavila dug od 1,18 milijardi, iako nijedna državna, pa ni međunarodna institucija ne koristi formulu obračuna duga kao on. Računicu gradonačelnika Beograda prvo je negirao Fiskalni savet, koji je saopštio da je dug Beograda čak tri puta manji i iznosi oko 400 miliona evra.

Dok Mali tvrdi da je, prema njegovoj računici, dug grada smanjen za 570 miliona od kada je on preuzeo funkciju, prema računici Fiskalnog saveta dug je smanjen za najviše sto miliona evra – što je oko pet puta manje.

Ovu računicu Fiskalnog saveta je nedavno potvrdio i ministar finansija Dušan Vujović,ali se gradonačelnik i nakon toga držao svoje računice.

„Gradonačelnik perfektno računa“

Na pitanje novinara Insajdera, koliki bi bio dug cele države kada bi se primenila metodologija Siniše Malog, predsednik Aleksandar Vučić istovremeno je ponovo podržao računicu gradonačelnika, i za razliku od Fiskalnog saveta, tvrdi da bi dug države po formuli Siniše Malog bio čak i manji nego što je danas, a ne veći, odnosno 100 odsto kako to tvrdi Fiskalni savet.

„Gradonačelnik Beograda perfektno računa dug zato što je on govorio o svim obavezama dospelim i nedospelim. Ali da biste vi razumeli, da ne biste obmanjivali javnost o tome, dakle, čak dug koji računa i Fiskalni savet, on vam računa samo ono što je išlo preko gradske kuće direktno, bez javnih preduzeća, gde su skriveni dugovi. To bi bilo kao kad bih ja rekao nije važno što mi Železari plaćamo u Smederevu 12 miliona evra mesečno, kao što smo to činili ranije, pa sad krvarenje Ana (Brnabić, predsednica Vlade) više nema i znam koliko je zahvalna što toga nema. Dakle, i ona vi kažete ne, mi u stvari nemamo tih 12 miliona evra. E tako se Đilas (Dragan, bivši gradonačelnik Beograda) i svi prave blesavi da to nije krvarenje“, rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da je i ministar finansija Dušan Vujović metodologiju Fiskalnog saveta, a ne gradonačelnika Beograda, ocenio kao jedinu ispravnu, Vučić je dopunio izjavu ministra finansija.

„On je rekao postoji ono što su međunarodni instrumenti za računanje, pri čemu bi vam sam ministar finansija dodao – to što su vam tu bile dospele obaveze za dve godine bi vam se videle kroz javni dug gradskih kuća. Dakle, ovo je vrlo precizno, za svako javno preduzeće dobićete kolike su obaveze bile, a kolike nisu“, rekao je Vučić.

(izvor: insajder.net)

Comments

comments