DruštvoPolitika

(VIDEO) Šta SNS skriva u Pećincima?

Opštinska izborna komisija u Pećincima ne dozvoljava CRTI da posmatra izborni dan na lokalnim izborima 24. decembra.

Opštinska izborna komisija (OIK) Pećinci odbila je prijavu CRTE za praćenje rada biračkih odbora i Opštinske izborne komisije na vanrednim lokalnim izborima 24. decembra 2017. godine jer kako navode “CRTA ne ispunjava uslove za posmatranje izbora”.

Ova informacija prosleđena je ovom telu usmenim putem od sekretarke OIK Pećinci jer kako je obrazložila “nemaju obavezu da o tome obaveštavaju pisanim putem”. Na insistiranje predstavnika CRTE da navedu konkretne razloge odbijanja prijave, sekretarka je to odbila, a potom su neidentifikovana lica izbacila predstavnike ove organizacije iz kancelarija OIK.

Postavlja se pitanje na osnovu kojih kriterijuma je OIK Pećinci donela ovu odluku, jer je Republička izborna komisija (RIK) CRTI odobrila prijavu i izdala akreditaciju za domaćeg posmatrača parlamentranih izbora 2016. godine i predsedničkih izbora 2017. godine, a GIK Zaječar za lokalne izbore u Zaječaru 2017. godine.

Jedini kriterijum koji je propisan Uputstvom za sprovođenje izbora za odbornike skupštine Pećinci navodi se u članu 61. da “zainteresovana registrovana udruženja čiji se ciljevi ostvaruju u oblasti izbora” treba da dostave “uz prijavu za praćenje rada organa za sprovođenje izbora izvod iz Registra udruženja i spisak lica koja se prijavljuju za posmatrače”.

CRTA je podnela svu neophodnu i relevatnu dokumentaciju OIK Pećinci za posmatranja lokalnih izbora u roku dok se u statutu ove organizacije navodi da je jedan od njenih ciljeva “praćenje regularnosti izbora na svim nivoima, praćenje rada i postupanja Republičke izborne komisije, praćenje toka i sprovođenja toka izbora na republičkom i lokalnom nivou”.

Atmosfera pred izbore u Pećincima dosta je napeta. Iz opozicije upozoravaju na kupovinu glasova, žale se na pretnje i ucene. Pokret slobodnih građana i Narodna stranka bojkotuju nedeljne izbore u ovoj i još nekoliko opština. Razlog je, kako kažu, nasilnička kampanja. Ovakva odluka OIK Pećinci otvara sumnju da postoje interesi da izborni dan u Pećincima prođe bez nezavisne građanske kontrole.

(izvor: istinomer.rs, CRTA)

Comments

comments