Politika

(VIDEO): Vučić i Tači – jedan tim na istom zadatku! Evo koliko se Srba iselilo sa severa Kosova

Predsednica nevladine organizacije “Evropski pokret na Kosovu” i bivša poslanica Skupštine Kosova Rada Trajković izjavila je u Novom danu da predsednik Srbije Aleksandar Vučić “koristi Srbe sa prostora Kosova i Metohije da rešava velika državna pitanja ili ih zloupotrebljava krijući nemoć i gubljenje autoriteta u međunarodnim krugovima”.

Trajković ocenjuje da predsednik Kosova Hašim Tači “ima dobru, transparentnu i netransparentnu, komunikaciju sa predsednikom Srbije”.

PROČITAJTE JOŠ: IZA NELEGALNOG OBJEKTA NA PANČIĆEVOM VRHU STOJI SNS-OV BATINAŠ ZELJA?!

“Oni su gotovo u dnevnom kontaktu, oni sinhronizuju svoje delovanje, potpomažu se na različite načine, koriste sve načine da jedan drugoga podrže. Uglavnom, to je jedan tim na jednom zadatku”, kazala je Trajković.

“Vučić i Tači ne shvataju da se ti pregovori ne vode u nekom vakuumu, ti pregovori se vode u okruženju vrlo nestabilnih država. Samo nezrela politička elita pokušava, iako ima podršku negde u svetu, da instalira projekat Bliskog istoka 2 na Balkanu kroz projekat podele Kosova. To je opasan projekat koji najdirektnije ugrožava ne samo nas Srbe ispod Ibra već i čitav region”, smatra Trajković.

Kaže da je najveći problem to što je Vučić prihvatio da pregovara o rešavanju statusa Kosova.

“I da ne bude podele, da se to spreči, mi već imamo posledice – u poslednje vreme, od jasnije promocije podele Kosova, preko 9.000 Srba se iselilo sa prostora Kosova i Metohije. I to su najmanje Srbi ispod Ibra, najveći procenat se iseljava sa severa Kosova”, rekla je Trajković.

PROČITAJTE JOŠ: NEMA DALJE: “MOJ PREDSEDNIK” TEMA ZA PISMENI ZADATAK U ŠESTOM OSNOVNE?!

Milan Radoičić određuje ko će da bude gradonačelnik u svih deset opština i određuje ko će da bude ministar u Vladi Kosova.

Ocenjuje da situacija na Kosovu nije dramatična toliko koliko se to čini prateći medije u Beogradu.

“Posebno nije dramatična za nas Srbe sa prostora Kosova i Metohije. Još uvek su nam rafovi prepuni raznih artikala, znam da se Gračanica, ja sam dugo vodila zdravstvo, odavno snabdeva kiseonikom sa Kosova… Mislim da je ovo više drama za Beograd, više će udariti budžet države i privrednika u ostatku Srbije nego što će na direktan način ugroziti stabilnost Srba”, kaže ona.

Govoreći o povećanju taksi na uvoz robe iz Srbije, Trajković je ocenila da je odluka politička, a ne ekonomska, sa ograničenim vekom trajanja.

“Ako posmatramo kroz prizmu ekonomije, ona ugrožava sve stanovnike Kosova i Metohije, posebno privrednike i pre svega Albance. Pritisak je veliki albanskih biznismena na Vladu Kosova”, kaže ona.

Ona dodaje je time premijer Kosova Ramuš Haradinaj, koji je u sukobu sa predsednikom Tačijem, želeo da zaustavi pregovarački proces.

Trajković zaključuje da Haradinaj ima “gotovo jednodušnu podršku u albanskom društvu – od elitnih krugova do naroda”.

PROČITAJTE JOŠ: VELIKI PROTEST U SUBOTU (18H) NA STUDENTSKOM TRGU!

(izvor: N1)

Comments

comments