Politika

Vlada bez procedure kupila avion od vlasnika Galenike, ugovor i cena – tajni!

Godinu dana posle privatizacije Galenike, avio-služba Vlade Srbije postala je vlasnik aviona, koji je prethodno bio u vlasništvu kompanije EMS.

Cena i detalji ovog ugovora su za sada tajna.

PROČITAJTE JOŠ: RISTIČEVIĆ POZIVA NA LINČ SUDIJE MAJIĆA I HADŽIOMEROVIĆA

Da je Vlada Srbije nabavila novi avion, prvo je 2018. godine objavio specijalizovani avio-portal Tango Six. Mediji su izveštavali o tome da Vlada ima novi avion za potrebe državnih službenika, ali se u izveštajima koriste formulacije da je avion“nabavljen”, “kupljen”, “dobijen”. Zvanično nije saopšteno ništa.

Međutim, pretragom svetske internet baze aviona vidi se da je poslovni avion Embraer Legacy 600 upisan kao vlasništvo Vlade Srbije na čijem je čelu Ana Brnabić – oktobra 2018, godinu dana nakon privatizacije Galenike.

Pre toga kao vlasnik tog aviona bila je upisana farmaceutska kompanija EMS iz Brazila.

Loading…

Ugovor o nabavci aviona nije dostupan javnosti. Vlada Srbije do danas nije odgovorila na zahtev novinara Insajdera da nam dostavi ugovor. Na dodatni zahtev da nam, ako već ne mozemo da dobijemo ugovor, odgovore na pitanje da li je avion plaćen ili je reč o poklonu – nismo dobili nikakav odgovor.

Kao glavni kupac Galenike u javnosti je predstavljena velika farmaceutska kompanija EMS iz Brazila. Prema istraživanju Insajdera, iza kupca Galenike stoji mreža od čak 13 povezanih firmi i fondova, a na vrhu vlasničke piramide nalazi se porodica Sančez iz Brazila, čija je EMS samo jedna od firmi.

EMS jeste velika farmaceutska kompanija iz Brazila, ali u vlasništvu Galenike, prema istraživanju Insajdera, ima udeo od samo 27 odsto. I sa ovim udelom u vlasništvu ispunjen je uslov na tenderu za prodaju srpske fabrike lekova. Jedan od uslova bio je da kupac ima vezu od najmanje 25 odsto sa velikom farmaceutskom kompanijom.

Serijal Insajdera “Rasprodaja pod zavetom ćutanja” o privatizaciji i poslovanju Galenike nastavlja se u četvrtak u 21 sat na televiziji N1. Kako je pokazalo istraživanje novinara Insajdera u vezi s privatizacijom najveće i poslednje državne fabrike lekova sporno je mnogo toga – od početne cene koja je iznosila jedan evro, do toga da su se u pozadini odvijali paralelni poslovi koje povezuju iste ljude i iste firme.

PROČITAJTE JOŠ: “NE IDEMO NA SEDNICU O KIM I TRAŽIMO DIJALOG O ZAHTEVIMA PROTESTA”

Podsetimo, u prvoj epizodi serijala „Rasprodaja po zavetom ćutanja“ objavljeno je to da je Galenika prodata kao prezaduženo preduzeće, kao teret za državu, iako je država Galenici pre i neposredno nakon privatizacije oprostila najveći deo dugova. Videli ste i neke od neobičnih poslovnih aranžmana koje su, paralelno sa privatizacijom Galenike, imali kupci ove farmaceutske kompanije iz Brazila.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ NAJAVIO ŽESTOK UDAR PROTIV NARKO-KARTELA I TO BAŠ U OVOM GRAD

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments