Politika

“Vlast krije da se u Srbiji pije neispravna voda”

Minolta DSC

Predsednik Resornog odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine dr Aleksandar Anđelković povodom izveštaja Instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut” o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće je izjavio da bi se uvidom u ovaj dokument moglo reći da smo „srećni što smo živi“.

„U mnogim krajevima Srbije uočena je mikrobiološka nespravnost vode, dok se u još većem delu Srbije redovno do potrošača distribuira fizičkohemijski neispravna voda. Naravno u nekim mestima uočeni su združeni problemi i mikrobiološka i fizičkohemijska neispravnost, poput vode u Zrenjaninu. U Subotici je uočena povećana koncentracija arsena dok mikrobiološki neispravnu vodu piju žitelji „samo“ 15 opština u Republici Srbiji“, rekao je Anđelković.

On je istakao da je ova vest je prošla ispod radara srpske javnosti zbog svih afera koje su aktuelne.

„Na sam pomen neispravne vode za piće, odmah se pomisli na gradove koji su najugroženiji, ili su najviše medijski propraćeni, poput Zrenjanina, ali duboko verujemo da bi ljudi u Babušnici, Žagubici, Kosjeriću, Arilju, Novoj Varoši ili Padinskoj Skeli bili jako negativno iznenađeni ovakvim Izveštajem, kad bi za njega saznali. Vlast se potrudila da ne saznaju, a mi ćemo kao i mnogo puta do sad probati da osujetimo njihov plan da svoj narod drže u potpunom medijskom mraku“.

Anđelković je upitao na koji način vlast namerava da reši problem neispravne vode za piće.

„Možda gradnjom metroa preko Makišog vodoizvorišta, fudbalskog stadiona preko Surčinskog, nečinjenjem u pogledu devastiranja renibunara uz Savski nasip, dovođenjem Rio Tinta i kopanjem litijuma..? Uskoro ćemo se suočiti sa potpunim kolapsom sistema ako se ovaj trend ne zaustavi, nestašice će nam postati svakodnevica”, poručio je Anđelković.

 

Foto: Freeimages/Andy Stafiniak

 

Comments

comments