Politika

Vlast strahuje od gubitka poslanika: Evo šta se zaista krije iza predloga Maje Gojković o “preletačima”

Dosadašnje iskustvo nas uči da iza svakog predloga Maje Gojković stoji isključivo sebičan partijski motiv SNS-a.

Krupne promene, poput promene Poslovnika Skupštine Srbije, do sada su najavljivane isključivo kada je SNS imao interes da disciplinuje sopstvene poslanike, kao i poslanike koalicionih partnera, da ih uceni i primora na slepu poslušnost. Ovu najavljenu promenu koja predviđa da „preletači“ ne mogu da prelaze u nove poslaničke klubove, već samo da nastupaju kao „solo igrači“ , predstavlja zapravo strah SNS-a od budućih preletanja i osipanja poslanika vladajuće većine – smatraju opozicioni poslanici. Oni kažu i da je posebno groteskno da se problemom preletača bavi predsednica parlamenta koja je „verovatno nacionalni šampion u preletanju“.

PROČITAJTE JOŠ: IZMENAMA ZAKONA O RADU POSLODAVCI ĆE MOĆI DA TRAŽE PODATKE OD LEKARA DA VIDE DA LI JE RADNIK STVARNO BOLESTAN?!

Podsetimo, predsednica Skupštine Srbije ovih dana najavila je promenu skupštinskog Poslovnika kako bi se trend prelazaka poslanika iz jedne u drugu stranku smanjio i zaustavio ulazak onih stranaka u parlament, koje nisu ni prešle cenzus, pa čak ni učestvovale na izborima. Za većinu poslaničkih klubova u republičkom parlamentu najava promene Poslovnika o radu bila je potpuno iznenađenje, jer je predsednica parlamenta uglavnom odbijala da o promeni razgovara, pozivajući se na to da ona striktno poštuje Poslovnik koji je donela Demokratska stranka. Iznenađenje je tim veće, jer nije oformljena ni radna grupa koja bi se bavila izmenom Poslovnika, a o tome nije bilo reči ni na Skupštinskom kolegijumu. Opozicija smatra da ima mnogo važnijih tema koje u Poslovniku treba izmeniti od pozicije preletača, ali i napominju da je razumljivo da je naprednjacima to najvažnija tema za budućnost jer su oni stranka koja je i nastala preletanjem iz drugih stranaka.

Branka Stamenković, poslanica pokreta Dosta je bilo, kaže za Danas da postojeći Poslovnik, koji je donet još za doba vladavine DS, svakako treba menjati, jer u sebi sadrži previše nedorečenih i loših rešenja, koja omogućavaju trenutnoj vlasti da ga proizvoljno tumači i zloupotrebljava – isključivo na štetu opozicije i u korist vlasti, a bez ikakvih sankcija za predsednicu Skupštine.

„Dakle, pozdravljamo nameru da se pošast preletanja i trgovine mandatima uredi tako da se u parlamentu zaštiti izborna volja građana, ali istovremeno insistiramo da se novim rešenjima urede i svi ostali problemi koji dovode do disfunkcionalnog rada narodnih poslanika: glasanje na zvonce, nemogućnost da ijedan jedini predlog opozicije dospe na dnevni red, da opozicioni poslanički klubovi dobiju po jedno mesto predsednika odbora. Nažalost, nisam optimista kada je reč o proklamovanim namerama promene poslovnika radi unapređenja rada Skupštine“, ističe Stamenkovićeva.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO): PLJAČKA BEOGRAĐANA: SNS REKONSTRUIŠE ULICU KOJA JE ZAVRŠENA PROŠLE GODINE!

Sa njom se slaže i Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS, koji smatra da nije tema promena poslovnika, već naprednjačka zloupotreba tog skupštinskog akta sa ciljem da se uguši reč poslanika opozicije i obesmisli rad parlamenta. NJegova stranačka koleginica Gordana Čomić kaže da se prava poslanika koji napuštaju svoje stranke različito definišu u okviru EU parlamenta.

„Negde im se prava smanjuju, ali negde ne. Nisam bila i neću biti sklona takvim rešenjima, jer stranke pre izbora moraju da misle šta su im politike i ko su im ljudi za te politike“, kaže Čomićeva.

Poslanica Dveri Marija Janjušević podseća da je SNS nastao od preletača, da su osnivači stranke izneverili glasače SRS-a i da je suština i srž njihovog postojanja prevara, prodaja i podvala.

„Gospođa Gojković, koja je promenila više stranaka nego Liz Tejlor muževa, sada trenira moralnost zabranom da poslanici sa svojim mandatom u potpunosti raspolažu. Dakle dok su oni i ona preletali iz kluba u klub sve je bilo ok. Sada više ne može, jer su to ona i oni odlučili“, ocenjuje Sanda Rašković Ivić, poslanica Narodne stranke.

Komentarišući kritike opozicije na najavu izmene Poslovnika, Vladimir Marinković, potpredsednik Skupštine Srbije, kaže da je pogrešna tvrdnja da Gojkovićeva sama piše Poslovnik. „Predsednica je počela sa iščitavanjem i analizom poslovnika o radu parlamenata nekoliko zemalja članica EU. Ona želi da se napravi jedna komparativna analiza i uporedna praksa kako bi se došlo da održivog predloga Poslovnika“, kaže Marinković. Dodaje da je njegov stav da poslanici koji su izabrani na listi jedne političke partije ne bi smeli da „prelete“ u drugu već da se predvidi mogućnost da budu samostalni poslanici.

PROČITAJTE JOŠ: JAKO JE OZBILJNO KAD O PRELETAČIMA PRIČA OSOBA KOJA JE PROMENILA 5 STRANAKA!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments