Politika

“Vučić će organizovati referendum tako da građani POTVRDE sporazum sa Prištinom”!

„Aleksandar Vučić je nekoliko puta rekao da narod treba da donese konačnu odluku o Kosovu i najavio održavanje referenduma, kako je rekao, kada za to dođe vreme. U isto vreme visoki funkcioneri Srbije, ministri Ivica Dačić i Aleksandar Vulin, poručuju kako nema šanse da se postigne sporazum sa Kosovom, a Vučićevi tabloidi svakodnevno govore sve najgore o Albancima i Evropskoj uniji. Ispada da bi Vučić želeo da se postigne obavezujući sporazum sa Kosovom i da on bude podržan na referendumu, a njegovi bliski saradnici i režimski mediji čine sve da do takvog sporazuma ne dođe. Zar to nije čudno?“, piše Radio Slobodna Evropa.

PROČITAJTE JOŠ: VIŠE OD 5 HILJADA LJUDI JE DOBILO KAZNE POSLE PROTESTA ZBOG CENE GORIVA!

Potpisivanje sporazuma – veliki uspeh?

– To je vrlo čudno, ali je moguće objasniti. U ovom momentu Vučić nema sve elemente na osnovu kojih može da zaključi kako će se završiti pregovori sa Prištinom. On bi želeo da ostane na evropskom kursu, jer to znači priliv novca sa Zapada koji će podstaći ekonomski razvoj Srbije, dok bi neuspeh pregovara doveo do slabljenja finansijskih veza sa Zapadom, što se ne može kompenzirati jačanjem veza sa Rusijom i Kinom. U tom kontekstu on drži obe opcije otvorenim – ističe za RSE Jovan Komšić, sociolog iz Novog Sad.

– Ukoliko uopšte dođe do referenduma, a sve je izglednije da će do njega doći, on će biti organizovan tako da građani potvrde obavezujući sporazum sa Prištinom. U međuvremenu, Vučić govori kako je Srbija u lošoj situaciji – da bi se nakon potpisivanja sporazuma mogao pohvaliti kako je postigao veliki uspeh, jer je sačuvao veliki deo onoga što su navodno izgubili njegovi prethodnici – dodaje politikolog iz Beograda Boban Stojanović.

– Najverovatnije je da će pitanje glasiti – da li prihvatate pravno obavazujući sporazum, s tim što će se u kampanji insistirati na tome da to nije priznanje Kosova i da je to pobeda Srbije. Svi znamo da će referendum, ako do njega dođe, biti tako organizovan da njegov ishod bude onakav kako to bude želeo predsednik Vučić – kaže Stojanović.

„Vučić želi da što duže ostane na vlasti“

Komšić kaže da je Vučić svestan činjenice da je pristanak na obavezujući sporazum, koji bi praktično značio indirektno priznavanje Kosova, po nekim mišljenjima mogao da ga košta vlasti.

PROČITAJTE JOŠ: “VUČIĆEVI BLEFOVI SVE TEŽE PROLAZE, JASNO JE DA GUBI PODRŠKU ZAPADA”!

– Mislim da je on svestan te činjenice. Vučić reaguje kao čovek koji želi da što duže ostane na vlasti. A njegov model vlasti podrazumeva koncentraciju moći u onim odajama u kojima sedi harizmatični lider, a to je, naravno Vučić – ističe Jovan Komšić (na slici ispod).

Stojanović smatra da je Vučićev glavni problem to kako će domaće stanovništvo, odnosno javno mnjenje, reagovati na ono što on pod pritiskom Zapada mora da isporuči.

– NJegova ideja o referendumu je dobro promišljena i temeljno pripremljena. I unutrašnji dijalog, na kome je Vučić toliko insistirao, je u stvari priprema za referendum. Cilj referenduma nije da Vučić vidi šta građani misle, već da bi se podelila odgovornost sa građanima i ublažile posledice onoga što Vučić i vlada budu potpisali u Briselu – kaže Stojanović.

PROČITAJTE JOŠ: VACIĆEV SARADNIK I ĐORĐEVIĆEV SAVETNIK JE GODINAMA VARAO VETERANE I UZIMAO IM NOVAC!

(izvor: slobodnaevropa.org/srbijadanas.net)

Comments

comments