DruštvoPolitika

Vučić i vlada teraju prosvetare u štrajk

Predsednici Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS “Nezavisnost” i Sindikata radnika u prosveti Srbije zatražili su hitne i neodložne pregovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, podstaknuti, kako navode, činjenicom su za pojedine budžetske korisnike predviđeni bonusi u 2018. godini.

U pismu Vučiću tri sindikata podsećaju da prema posebnom kolektivnom ugovoru zaposleni u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika imaju pravo na novogodišnju nagradu, o čijem iznosu Vlada i reprezentativni sindikati pregovaraju svake godine.

“U junu 2015. ste obećali predstavnicima reprezentativnih sindikata u obrazovanju isplatu novčane pomoći u iznosu od 5.000 dinara. Za vreme štrajka zaposlenih u obrazovanju 2014. i 2015. ste obećali da će u kontinuitetu dobijati viši procenat uvećanja plate od drugih budžetskih korisnika, kako bi dostigli ravnopravan odnos. Iz svega navedenog proizlazi zaključak da Vi i Vlada Srbije gurate prosvetne radnike u štrajk, što za posledicu ima ubrzano urušavanje društva, a takvim postupkom posredno nanosite i nesagledivu štetu školskoj populaciji”, navedeno je u dopisu koji su potpisali predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić, presednik GSPRS “Nezavisnost” Tomislav Živanović i predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments