Politika

“Vučić nema hrabrosti da sam donese odluku, pa se krije iza referenduma”

Posle jučerašnjeg sastanka u Briselu, sve više se zahuktava priča o mogućem referendumu o budućem statusu Kosova i Metohije.

Urednik spoljne politike u nedeljniku NIN Zoran Preradović ocenio je da pesimizam predsednika Srbije Aleksandra Vučića nakon nove runde dijaloga u Briselu govori da se “ne može mnogo izvući” iz pregovora o pitanju Kosova.

“Vučić pokušava da se sakrije iza referenduma koji očigledno priprema i gde bi građani rekli šta je rešenje. Pa ako, recimo, većina građana misli da je to zamrznuti konflikt onda on neće biti odgovoran ni za šta što bi se nakon toga dešavalo”, smatra Preradović.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): ĐUKA POKUŠAO DA ODBRANI DANILA PA ISPAO GLUP: “I JA SE DRUŽIM SA KRIMINALCIMA, PA ŠTA?!”

On podseća da je Vučić na izborima dobio mandat da rešava probleme, pa i kosovski.

“On sad taj mandat vraća građanima, ne razumem zašto”, kaže on i dodaje da Vučić beži od suočavanja sa političkim protivnicima o tom pitanju.

Prema njegovom mišljenju, događa se abolicija uzroka.

“A uzrok leži u devedesetim, gde je stranka Ivice Dačića bila na vlasti, a Vučićeva davala podršku ili čak participirala”, ocenio je on.

Preradović kaže da se boji da je “Vučić obećao Zapadu da će dati više nego što bi trebalo ili moralo”.

PROČITAJTE JOŠ: EVO ZAŠTO SNS NAZIVA VLASTI U ŠAPCU IZDAJNICIMA: VLAST OVOM GRADU DUGUJE 5 MILIONA EVRA!

“Neko drugi možda, bez tog političkog bagaža iz prošlosti, sa većim kapacitetom mogao da pregovara ozbiljnije, kvalitetnije i kompetentnije”, smatra on.

Preradović dodaje da ima utisak da Evropska unija ne čini ništa da Prištinu pritisne da se krene sa formiranjem Zjednice srpskih opština.

“Federika Mogerini želi da privede kraju što brže stvar oko Kosova jer sebe u budućnosti vidi kao važnog briselskog administrativca”, kaže Preradović (na slici iznad).

Govoreći o otvaranju dva nova poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u EU, Preradović ocenjuje kao zavravanje jer smatra da do proširenje Unije neće doći “bar još deset godina ili čak i više”.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): JOŠ JEDNO SULUDO SVEČANO OTVRANJE NAPREDNJAKA: PRESEČENA TRAKA ZA NOVI – PARKING!

(izvor: N1)

Comments

comments