Politika

Vučić planirao da Tačiju pokloni i opštine na jugu Srbije

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da su se predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači dogovorili o razmeni teritorija, ali je to otpalo pošto su im strani akteri, a pre svega SAD, saopštili da nisu prihvatljive nikakve promene granica, čak ni uz obostranu saglasnost.

Jeremić je u intervjuu „Vremenu“ rekao da su se Vučić i Tači sastali 13. marta u Parizu, a potom naredne sedmice u Njujorku, što je bila priprema za njihov zajednički sastanak sa Federikom Mogerini 23. marta u Briselu.

Prema rečima Jeremića, Vučić je izrazio spremnost da potpiše sveobuhvatni ugovor o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji bi praktično omogućio Kosovu stolicu u UN, ali je procenio da mu je bilo potrebno da dobije nešto opipljivo zauzvrat.

Njegova ideja je bila da dobije podelu Kosova, preciznije sever pokrajine, što je Tači odbio, navodi Jeremić.

Na sastancima u Parizu i u Njujorku, tvrdi Jeremić, Vučić je otišao korak dalje i ponudio je razmenu teritorija, odnosno da u tom paketu Kosovu osim stolice u UN pripadnu i opštine na jugu Srbije i Tači je na to pristao.

Problem je nastao kada su strani akteri, pre svega SAD, rekli da bilo kakve promene granica principijelno nisu prihvatljive, čak i ako se dve strane o tome dogovore, jer bi to stvorilo opasan presedan, koji bi posle mogao da se primeni i negde drugde na Balkanu.

Tada je nastao ozbiljan problem za Vučića, koji se mnogo ranije obavezao da će potpisati sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, a trenutno izgleda da zauzvrat neće diboti ništa, rekao je Jeremić.

Poslednja stvar o kojoj se Vučić dogovorio sa Tačijem bilo je da napravi izrežiranu scenu na severu Kosova sa hapšenjem Marka Đurića, kaže Jeremić.

(Izvor: Danas.rs)

Comments

comments