DruštvoPolitika

Vučić pukao najviše para u kampanji, a optužio druge da troše više od njega!

„Tema je Srpska napredna stranka, koja ima svako lice koje je uplatilo dinar. A na osnovu čega je gospodin Jeremić platio sedam miliona evra svoju kampanju? Na osnovu čega je gospodin Janković platio troškove od 2,5 miliona za svoju kampanju?“

Tokom jednoipočasovnog razgovora sa Brankicom Stanković u emisiji „Insajder debata“ na TV Prva, među mnogim pokrenutim temama bila je i ona o finansiranju stranaka tokom izbornih kampanja – kako ranijih, tako i ovogodišnje, predsedničke. Najviše se govorilo o dobrovoljnim prilozima građana, kojih je samo u predsedničkim izborima 2017. u korist kampanje A. Vučića bilo 6.789 i svi su iznosili – po 40.000. dinara.

Ovo nije prvi put da se o ovome govori. Podsetimo, u intervjuu za Istinomer, nova direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Majda Kršikapa izjavila je da je Agencija dostavila izveštaj Višem javnom tužilaštvu u Beogradu povodom izbornih kampanja 2012. i 2014. godine, jer je ustanovljeno da su lica koja primaju socijalnu pomoć uplaćivala donacije za SNS, SPS i URS.

Vučić je pokušao da pretrči preko ove teme, nazvavši je „izmišljenom“, e da bi izveo svoj omiljeni manevar i da bi prešao u kontra-napad, na svom terenu, pitanjem – „a kako one druge niste pitali?“.

Tako, ustvrdio je predsednik, „tema je SNS, koja ima svako lice koje je uplatilo dinar“, i otpočeo spin: „A na osnovu čega je gospodin Jeremić platio sedam miliona evra svoju kampanju? Na osnovu čega je gospodin Janković platio troškove od 2,5 miliona za svoju kampanju?“

Troškovi kampanje predsedničkih kandidata odavno su poznati i javni, i nalaze se na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Nekoliko klikova mišem i kratkih računskih radnji bilo je potrebno da se sazna sledeće:
Vuk Jeremić, odnosno, njegova Grupa građana „Moramo bolje“ koja ga je kandidovala za predsednika na aprilskim izborima ove godine, dobila je 29.170.909 dinara iz javnih izvora, odnosno iz budžeta. Od priloga fizičkih lica Vuk Jeremić je sakupio još 223.913.264,12 dinara, a od priloga pravnih lica još 8.710.435 dinara. Dakle, ukupni prihodi koje je Vuk Jeremić skupio za predsedničku kampanju iznosili su 261.794.608,12 dinara. Toliki su bili i rashodi, odnosno – po kursu na dan izbora – Vuk Jeremić je na svoju kampanju za predsednika potrošio tačno 2.111.793,52 evra.

Sa druge strane, po istom izveštaju Agencije, Saša Janković i njegova Grupa građana „Za Srbiju bez straha“ takođe su iz budžeta dobili 29.170.909 dinara, ukupni prihodi fizičkih lica iznosili su 1.424.020,25 dinara, dok su prilozi pravnih lica – u vidu korišćenja poslovnog prostora bez naknade i korišćenja putničkog vozila – iznosila još 330.000 dinara. Sve zajedno, Saša Janković je u kampanji raspolagao sa 30.924.929,25 dinara, odnosno, 249.459,17 evra.

Prema tome, brojke o troškovima kampanje Vuka Jeremića i Saše Jankovića koje je pominjao Vučić toliko besmisleno odstupaju od zvaničnih da je jasno da će predsednik države dobiti ocenu „kratke noge“.

Sa druge strane, Vučić i SNS su u kampanji raspolagali sa 29.170.909 dinara iz budžeta, 274.571.500 dinara donirala su fizička lica, 3.000.000 dinara pravna lica, a potrošeno je i 114.602.583,76 dinara sopstvenih sredstava. Kada se u računicu doda još 378.219.155 dinara koje je Vučić dobio iz budžeta, kao pobednik u prvom krugu (i sve to, prema podacima Agencije, uspeo da potroši, iako je taj novac mogao da dobije tek nakon završenog prvog kruga, a tada već nije bilo razloga da on bude trošen, bar ne u ovu svrhu), dolazimo do ukupne brojke od 799.564.147,76 dinara.

Dakle, Vučić i SNS su potrošili bezmalo 800 miliona dinara, odnosno 6.449.767,62 evra, što višestruko premašuje iznos koji su Jeremić i Janković potrošili zajedno (2.361.252,69 evra). Vučić bi možda mogao da brani svoj stav – ne i brojke – tezom da je mnogo para potrošeno u „kampanji pre kampanje“. To je tačno, naročito i gotovo isključivo u slučaju Vuka Jeremića, koji je u kampanju krenuo mnogo pre njenog zvaničnog raspisivanja. Međutim, dva su kontra-argumenta: prvi je da on, Vučić, nije ponudio nikakve zvanične podatke o ovakvim Jeremićevim rashodima, niti može da ih ponudi, jer ih Agencija za borbu protiv korupcije ne beleži; drugi, a ovde ćemo se donekle poslužiti Vučićevom retorikom, jeste sledeći: a koliko je koštala „kampanja pre kampanje“ koju Vučić i SNS vode sada već punih pet godina od kako su došli na vlast? Broji li to iko?

Inače, zanimljivo je da je, braneći ovolike troškove, u TV duelu sa Insajderom, Vučić, prilično nevešto objasnio kako se to desilo da skoro 7.000 ljudi da identične donacije SNS-u tokom izborne kampanje 2017. godine za predsednika. U stvari, toliko nevešto da deluje da je Aleksandar Vučić  zapravo priznao da je tom prilikom učinjeno krivično delo. Vučić je rekao sledeće: „Sedimo nas dvoje. I bude tu i neki treći čovek. Ja ne znam da li je to tako, ali pretpostavljam. Ja kažem, ’ja hoću da dam 800 evra, ali ja ne mogu da dam 800 evra, (ne)dozvoljeno mi je to, evo ti novac, molim te, uplati za našu stranku“.

Član 13. Zakona o finansiranju političkih aktivnosti kaže „Zabranjeno je davanje priloga političkom subjektu preko trećeg lica“ (stav 3) i „Zabranjeno je prikrivanje identiteta davaoca priloga ili iznosa priloga“ (stav 4).

U kaznenim odredbama ovog zakona u članu 38 piše:”Ko daje, odnosno u ime i za račun političkog subjekta pribavi sredstva za finansiranje političkog subjekta protivno odredbama ovog zakona u nameri da prikrije izvor finansiranja ili iznos prikupljenih sredstava političkog subjekta, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine. Ako su izvršenjem dela iz stava 1. ovog člana data ili primljena sredstva u iznosu koji prelazi milioni petsto hiljada dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.“
Takođe, sledeći član ovog zakona kaže da će se kazniti i politička stranka (od 200.000 do 2 miliona dinara – član 39) ukoliko postupa protivno zabrani iz navedenog člana 13.
Ovo je izjava predsednika Vučića o kojoj bi nadležne institucije morale da povedu računa.

(izvor: istinomer.rs)

Comments

comments