Politika

ZAKON OVO STROGO ZABRANJUJE: SNS organizuje stranački skup u školi?!

Iako zakon zabranjuje stranačko organizovanje i delovanje i korišćenje prostora obrazovnih ustanova u te svrhe, Srednja škola „Dragačevo“ u Guči po svoj prilici će poslužiti upravo za to.

Mediji pišu da će, uoči predstojećih izbora u Lučanima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiti tu opštinu u četvrtak 13. decembra, a da će centralni miting SNS biti održan u sali Srednje škole „Dragačevo“ u Guči sa početkom od 16 časova. Informaciju o poseti Vučića nismo uspeli da proverimo u opštinskom odboru SNS u Lučanima jer se niko nije javljao na fiksni telefon, ali nam je direktor Srednje škole „Dragačevo“ u Guči Dragan Tanović potvrdio da će stranački miting verovatno biti održan u prostorijama te obrazovne ustanove.

– Još nemam ništa zvanično, ali će se verovatno fiskulturna sala koristiti. Mi imamo samo prvu smenu i nemamo ništa s tim – ističe Tanović.

Na naš komentar za zakon zabranjuje stranačko delovanje u školi, on je odgovorio da mu je poznato da je politika zabranjena u školi, ali da je vlasnik škole i fiskulturne sale opština.

– Ako predsednik opštine zove i traži kako da kažem ne može… Jel biste vi rekli da ne može? – pitao je Tanović.

PROČITAJTE JOŠ: “VUČIĆ PRIZNAO DA JE BIO UPOZNAT SA KUPOVINOM KOPERNIKUSA, O2 I PRVE”

Na našu opasku da je on kao direktor škole odgovoran da poštuje zakon, Tanović je odgovorio: „Kako god čovek da uradi po vama će napraviti grešku“.

Ko je tražio da se školski prostor koristi za stranački skup pokušali smo na saznamo u Opštini Lučani. U kabinetu predsednice opštine su rekli da o takvom zahtevu ne znaju ništa i uputili su nas na pomoćnika predsednice Mihaila Nikolića, ali je i on kazao da mu to nije poznato. Ni u školskom sindikatu nisu upoznati da je stranačku skup najavljen u prostorijama škole. Predsednik Sindikata obrazovanja Čačak Vladimir Adžić kaže za Danas da je ovu informaciju saznao iz medija.

PROČITAJTE JOŠ: GSP-U NEDOSTAJE 300 VOZAČA, PRIVATNICIMA SE SVAKI DAN UPUMPAVAJU PARE, PRETI KOLAPS!

– Naravno da nije normalno da se škola koristi u političke svrhe. Član 113 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisuje da je u ustanovi zabranjeno stranačko organizovanje i delovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe. Drugi član predviđa da će se kazniti ustanova novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara ako dozvoli stranačko organizovanje ili delovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe, kao i da će za taj prekršaj biti kažnjen direktor kaznom od 25.000 do 100.000 dinara – rekao je Adžić.

Slađana Parezanović, načelnica Školske uprave Čačak, kaže za Danas da još nije dobila nikakvu informaciju od direktora Srednje škole „Dragačevo“ o održavanju pomenutog skupa. Dodaje da direktor nije obavezan da to prijavi Školskoj upravi, ali da takva praksa postoji jer sa školama imaju dobru saradnju i komunikaciju.

– Zakon je jasan i mora se poštovati bez odstupanja i presedana. Direktor je kao odgovorno lice u ustanovi dužan da poštuje zakon i nadam se da će se tako i ponašati – poručila je Parezanović.

Upitana da li će Školska uprava reagovati ako stranački skup ipak bude organizovan u prostorijama škole, ona je odgovorila da Školska uprava ima pravo da postupa i po saznanjima i da obavesti prosvetnu inspekciju, koja će izaći na teren i utvrditi šta se dogodilo.

Komentar iz Ministarstva prosvete nismo dobili.

Protest i štrajk prosvetara

Sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja za danas u 12 sati najavila su protestni skup ispred Vlade Srbije, nezadovoljni što država nije ispunila obećanje da će plate prosvetnim radnicima biti povećane za 14,67 odsto. U školama, članicama ovih sindikata, časovi će danas biti skraćeni na 30 minuta. Protest organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: POLICIJA U LUČANI PO NALOGU SNS PRIVODI KANDIDATE OPOZICIJE!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments