Politika

Zaštitnik građana: pola miliona građana u egzistencionalnoj krizi

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je povodom svetskog dana socijalne pravde kako pola miliona ljudi u Srbiji ne može da zadovolji osnovne egzistencionalne potrebe.

Po njegovim rečima najugroženiji su mladi do 18 godina kao i stariji ljudi, porodice sa više od dvoje dece što, kako navidi, znači da je pitanje siromaštva još uvek vrlo važno.

“Uprkos merama štednje, mere socijalne politike moraju uključivati dalju podršku deci, mladima i starijima, jačanje prava u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, ulaganje u obrazovanje i zapošljavanje”, navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

On je naveo i da je važno da kao društvo podstičemo solidarnost i odgovornost prema onima koji su najugroženiji i koji bez pomoći šire društvene zajednice ne mogu rešiti svoje osnovne egzistencijalne probleme.

“Da na tome moramo raditi upozorava niz teških situacija, čiji smo bili svedoci, a u kojima često izostaje očekivana reakcija najbliže, lokalne zajednice, uprkos očiglednim problemima sa kojima se pred očima zajednice suočavaju čak i deca, stariji ili bolesni. Naša je dužnost da u svojoj sredini razvijamo odnose razumevanja i spremnosti da pomognemo, jer je između ostalog, i to deo izgradnje pravednog i humanog društva, za koje se načelno i uvek zalažemo”, poručuje Pašalić.

Kako navodi socijalna pravda obezbeđuje jednake šanse pojedincima za napredak i razvoj i poštuje različitosti te se bazira na beskompromisnom poštovanju ljudskih kao i manjinskih prava i borbi u iskorevanju i smanjivanju nemaštine, nejednakosti i nasilja u društvu.

 

Comments

comments