Politika

Zašto se Zagorka Dolovac “pravi mrtva”?

Izjava Republičkog javnog tužioca u medijima trebalo bi da je nešto uobičajeno. A opet, pojavljivanje Zagorke Dolovac u medijima povodom otvaranja konferencije Savetodavne grupe tužilaca Jugoistočne Evrope bilo je prilično iznenađujuće. Iznenađujuće, jer od polaganja zakletve za drugi mandat, krajem 2015. godine, izjave Zagorke Dolovac u medijima mogu se izbrojati na prste jedne ruke, i to vrlo kratke izjave o sporednim temama, većinom.

Nismo je čuli na temu afere “Savamala”. Nismo je čuli na temu afere “Helikopter”. Nismo je čuli niti na jednu temu iz njene nadležnosti koja je uznemirila javnost. Postalo je normalno da njenih izjava nema, a da se u vestima njeno ime pojavi usput, da bude spomenuta kao prisutna na nekom sastanku, ili angažovana u nekoj međunarodnoj saradnji.

PROČITAJTE JOŠ: AFERE KOJE SU OBELEŽILE NAJGOREG GRADONAČELNIKA IKAD

Ovaj pogled u prošlost kroz medije podseća nas da nije oduvek bilo tako. Da je u prvom mandatu, negde otprilike do sredine 2012. godine, bila relativno prisutna u medijima, da bi odjednom zaćutala. Ista žena koja je pre sredine 2012. imala šta da kaže i o aktuelnim velikim aferama, i o saobraćajnoj nesreći koja je uznemirila javnost, i o kritikama upućivanim na njen rad, i o stanju u društvu, odjednom više nije imala šta da kaže. Međutim, kroz ovaj pogled se prelamanjem slučajeva kroz obe faze uočava i još jedna činjenica, pričati o nečemu ne znači i uraditi nešto. Zločini nad novinarima, na primer, još uvek su nerasvetljeni. Velike reči, kao ni potpuna tišina, ništa nisu promenile.

Drugim rečima, ovaj pogled u prošlost odaje vernu, ne baš veselu sliku pozicije Tužilaštva kroz način, učestalost i oblike pojavljivanja Zagorke Dolovac u medijima. Ova slika je još poraznija kada se uzme u obzir činjenica da je učinak Tužilaštva u slučajevima važnim za javnost u poslednjih nekoliko godina sličan broju pojavljivanja Republičkog javnog tužioca u toj istoj javnosti – maltene nepostojeći.

PROČITAJTE JOŠ: ALEKSANDRE, TI SI SAMO JEDNA VIŠE KUKAVICA…

Zanimljiva je još jedna stvar: u analizi izjava Zagorke Dolovac (ili onih koje su se o njoj pojavljivale u medijima) nalazi se i jedna koju je u avgustu 2010. o njoj dao sadašnji predsednik SNS-a Aleksandar Vučić. Tada je rekao da je “Zagorka Dolovac stranački kadar DS” i da se je on protiv njenog imenovanja. Idućeg meseca su radikali (zašto to nije iznenađenje?) podneli krivičnu prijavu protiv Zagorke Dolovac.

Postavlja se pitanje: da li Zagorka od 2015. sve više ćuti samo da bi nekako sačuvala svoju poziciju i pod vlašću SNS-a?

PROČITAJTE JOŠ: “INVESTITORI” SAD I PRETE – KO NE POTPIŠE OTKAZ IĆI ĆE U ZATVOR!

(izvor: istinomer.rs, gerila.rs)

Comments

comments