Izbor UrednikaPolitikaSvet

Zbog ove stene se decenijama vodi rat

Daleko na arktičkom severu leži izolovano ostrvo Hans. Ovo nenaseljeno 1.3 km dug i 1.2 km široko ostrvo, koje ne poseduje nikakve vidljive prirodne resurse, bizarna je teritorija za koju se bore dve zemlje. Ali, od početka 1930-ih godina, ova stena je središte rasprava između Kanade i Danske.

Naime, prema svetskom atlasu, ostrvo Hans je smešten na središtu 35 kilometara dugog Nares tesnaca, koji razdvaja Grenland – autonomnu dansku teritoriju – od Kanade.

Zbog međunarodnog prava, sve zemlje imaju pravo da zahtevaju teritoriju koja se nalazi na udaljenosti do 20 km od njihove obale. Kao takav, Hans je tehnički smešten u danskim i kanadskim vodama.

U atlasu piše da je Međunarodni sud Društva naroda 1933. godine ostrvo prozvao danskom teritorijom. Ali, budući da se Društvo raspalo 1930-ih godina, i da ga je nakon toga zamenio UN, prvobitna odluka ne nosi veliku težinu.

Ubrzo nakon toga prestale su rasprave o ostrvu, jer je počeo Drugi svetski rat, pa Hladni rat. Ali, 1984. godine, situacija se opet rasplamsala, prenosi express.hr.

Te godine danski ministar zadužen za Grenland posetio je ostrvo i postavio tamo dansku zastavu, ispod koje je ostavio poruku na kojoj je pisalo: “Dobrodošli na dansko ostrvo”, zajedno sa flašom brendija.

I tako je započeo rat viskijem, kojim je ponovo trebalo da se osvoji Hans. Iako ove dve zemlje i dalje ne mogu da se dogovore o teritorijalnom statusu ostrvo, vlade i dalje vode “viski rat”, pri čemu su očigledno zadržale dobar smisao za humor.

Peter Takso Jense, danski ambasador u SAD-u izjavio je da kad “danska vojska ode tamo, oni ostave bocu rakije, a kad Kanađani odu, ostave bocu viskija Canadian Club, sa porukom – Dobrodošli u Kanadu”.

Trenutno se razmatra plan kojim bi se ostrvo pretvorilo u zajedničku teritoriju kojom bi upravljali Kanađani i Danci, piše Business Insider

(izvor: Telegraf.rs)

 

 

Comments

comments