Izbor UrednikaPolitikaSvet

Zeleno svetlo od Putina, stiže kriptorublja

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je lansiranje nacionalne kriptovalute, naveo je ministar za komunikacije Nikolaj Nikiforov.

Ministar je rekao da će kada digitalna valuta, odnosno kriptorublja, bude lansirana druge kriptovalute biti zabranjene, a za njeno regulisanje biće u potpunosti zadužena država.

Veoma sam uveren da ćemo izdati kriptorublju iz jednog prostog razloga – ako to ne uradimo, naše komšije iz Evroazijske ekonomske zajednice će se na takav potez sigurno odlučiti u narednih nekoliko meseci“, istakao je Nikiforov.

Ideja iza ovoga poteza jeste da se stimuliše onlajn ekonomija na način koji se ne oslanja na ulaganja iz stranih tržišta novca i omogućava državi da ga reguliše i prati.

Sve finansijske transakcije kriptorubljom biće oporezovane, dodao je ruski ministar.

Nakon razmene, za poslovanje kriptorubljama biće potreban neki dokaz porekla, poput dokumentovane prodajne transakcije ili obavljene usluge. Očigledan razlog jeste da bi se sprečilo pranje novca i manipulisanje valutom.

Međutim, zato što vlasti ne žele da potpuno spreče takve „popularne aktivnosti“, nedokumentovane kriptorublje biće oporezovane 13 odsto na ukupnu sumu, piše portal Tek kranč.

„Kada kupujete i prodajete kriptorublju, porez na zaradu biće 13 odsto. Ukoliko vlasnik ne može da objasni poreklo svojih kriptorublji, kada ih bude pretvarao u rublje, ukupan iznos biće oporezovan 13 odsto“, naveo je Nikiforov, prenosi RT.

Ruska nacionalna digitalna valuta biće na raspolaganju i na međunarodnim tržištima, objasnio je zamenik ministra za ekonomski razvoj Oleg Fomičev, naglašavajući da izdavanje valute ne bi imalo poentu ako bi ona samo cirkulisala u zemlji.

„Ovo ne sme da bude privatna valuta, već mora biti ona koju će država moći da kontrolište a koja će omoućiti cirkulaciju digitalnog novca u novim uslovima digitalne ekonomije“, rekao je Fomičev.

(izvor: RTS)

Comments

comments