DruštvoSvet

12 slika klimatskih promena koje bolje da niste videli

Časopis “Nacionalna geografija” dala je svojim fotografima zadatak da zabeleže dokaze klimatskih promena. Oni su uspeli da uhvate istopljen i suv sneg koji je brzo nestajao sa nekih od najlepših mesta na svetu. Odabrali smo 12 fotografija koje nikad ranije nisu viđene a koje otkrivaju kakav je uticaj globalnog zagrevanja.

Peti Vejmejr je uslikala ovog polarnog medveda koji je potpuno sam sedeo na obali ostrva Barter. Trebalo bi da bude snega, ali zbog izuzetno tople zime nije ga bilo uopšte.

Kira Morison slikala je grupu kraljevskih pingvina koji su zbunjeno stajali ispred pukotine u ledu na Anktartiku.

Globalno zagrevanje rezultiralo je dužim, suvim zimama i letima bez padavina. Mnoge životinje su zbog toga promenile svoje ponašanje. Jetje Japhet je slika grupu životinja koja se hrani pomorandžama koje su bacili farmeri.

Ogromne pukotine u ledu na Anktartiku.

Žena koja pokušava da se spasi od poplava u Bangladešu. Ova zemlju su zbog promena počele da udaraju još veće poplave. Slikao Probal Rašid.

Nedostatak leda na Arktiku je naterao polarne medvede da dolaze u sve češći kontakt i sukob sa ljudima i psima koju čuvaju ljudske naseobine. Snimio Vladimir Melnik.

Čovek koji peca na jezeru Sijera Nevada u Kaliforniji. Ili bar na onome što je od njega ostalo. Slikala Pamela Piters.

Tom Šifanela slikao je jedan od preostalih islandskih glečera. Od 2000. godine glečeri su izgubili 12% svoje mase.

Pogled iz vazduha na naseobinu Čong Knis na jezeru Tonle Slap u Kambodži. Sezonski ciklusi velikih jezera su poremećeni zbog promene temperatura. Uslikao Stujart Šape.

Ono što je ostalo od ovog polarnog medveda je pronađeno na ostrvu Svalbard. Ne zna se da li je medved preminuo od gladi ili prirodnom smrću, ali se zbog stanja u kome su mu zubi sumnja na prvi uzrok. Slikao Vadim Balakin.

Angani, Inuit iz Kulusuka na istočnom Grenlandu, preživljava i hrani svoju porodicu tako što lovi. Ali, kako se led sve više topi i njegove šanse da ulovi nešto se smanjuju. FOTO: Florijan Ledu.

Manje vode u Izraelu je dovelo do ovog: da bi se nekako snabdeli vodom, ljudi su je uzimali iz ovog jezera i evo šta je na kraju ostalo.

(izvor: playground.do)

Comments

comments