DruštvoTechnology

7 koraka za neprobojnu lozinku

Svakih par nedelja otkrivaju se velike provale podataka u kojima su računi i lični podaci miliona ljudi završili u rukama hakera.

Ukradena lozinka može vam život pretvoriti u haos. Uspe li vam neko provaliti u mejl, možete završiti na meti ucena, osobito ako se radi o poslovnom mailu. Kod društvenih mreža stvari mogu biti još nezgodnije, a ako neko dođe do vašeg bankovnog računa, može vas potpuno opelješiti.

Godinama su preporuke bile da koristimo lozinke koje izgledaju kao pravi nered i nemoguće ih je zapamtiti, poput “SZ8&$i22″!”, međutim čak i iz američkog Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju sada kažu kako to uopšte nije bilo toliko delotvorno. Naravno, ne bi trebalo koristiti reči poput lozinka ili svog imena i datuma rođenja za lozinku, već bi one trebalo da budu logične i lako pamtljive.

Trebalo bi izdržati 100 pokušaja

Bez obzira na to kakva je lozinka, trebalo bi izdržati 100 pokušaja pogađanja, što znači da ne bi trebalo da bude povezana s nekim javno dostupnim informacijama o vama ili članovima porodice. Hakeri koji se namere na vas, često će koristeći javno dostupne podatke o vama (s raznih društvenih mreža) pokušati stvoriti listu mogućih lozinki i jako često biti uspešni u tome.

Koristite fraze

Umesto nekog tajnog koda, jaka lozinka bi trebalo da bude fraza koju ćete lako zapamtiti, ali i koju će biti teško pogoditi. Možda se tu radi o nekom vama bitnom citatu koji ne delite s drugima ili možete koristiti frazu koristeći stvari koje ste voleli kao dete tipa ‘volimkeksemlekoicipiripija’. Tu se može raditi o stvarima koje bi mogao znati samo neko s kim ste odrasli, a vrlo ih verovatno nigde ne delite javno.

Ne štedite na frazi

Koristite dugu lozinku. Nekad smo se trudili da smislimo lozinku od osam znakova, ali sada se savetuje da ne štedimo prostor. Sa sigurnosne strane, što je veći broj znakova, to je teže probiti lozinku. Tako možete koristiti imena svih kapetana iz “Zvjezdanih staza” ili rečenicu koja će vam ostati u uhu.

Ne žurite s promenom

Nedavno se savetovalo da se lozinke menjaju svakih tri meseca, međutim to je ljude motivisalo samo da zamene broj na kraju lozinke kako se ne bi morali previše truditi. Dugačka i jaka lozinka ne traži čestu promenu, osim ako servis na kojem je koristite nije bio meta napada.

Izaberite nešto pamtljivo

Lozinka bi trebalo da bude jedinstvena, ali niko ne kaže da mora biti toliko komplikovana da ćete je zaboraviti za dva dana. Pamtljiva rečenica, rima ili nešto što vam je uvek na pameti dobar su savet.

Kreativno koristite znakove

Dugu i kreativnu lozinku možete dodatno zakomplikovati posebnim znakovima. Tako možete ubaciti uskličnik umjesto broja 1 ili broj tri umjesto E, a možete i svaku reč započeti velikim slovom.

Koristite autentifikaciju na dva nivoa

Posao hakerima možete otežati s dodatnim nivoom zaštite. Ako i uspeju da probiju vašu lozinku, puno će teže probiti sledeći nivo zaštite u kojoj ćete na mail, SMS ili u posebnoj aplikaciji dobiti kod kako bi se mogli prijaviti u taj profil. Odnosno, to je dodatna mera kako biste dokazali da ste vi vi.

Comments

comments