Politika

A Vučićevom kumu – još 300 miliona dinara!

Skoro 40% novca koji je država isplatila vlasnicima malih hidroelektrana (MHE) za otkup struje u 2017. otišlo je EPS-u i firmama povezanim sa kumom Aleksandra Vučića, Nikolom Petrovićem – blizu 6,6 miliona evra!

Od 16,7 miliona evra koliko je u 2017. godini država isplatila vlasnicima 81 male hidroelektrane u Srbiji, najviše je prihodovala Elektroprivreda Srbije (EPS) – skoro 3,7 miliona evra. Slede firme povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika države Aleksandra Vučića, kojima je isplaćeno nešto manje od 2,9 miliona evra. Ako bismo preračunali u dinare 2,9 miliona evropskih novčanica iznosi tačno 342 078 809 dinara!

EPS i firme povezane s Petrovićem su zajedno imale prihod od gotovo 6,6 miliona evra, što je skoro 40% od ukupno isplaćenog novca prošle godine. Po puštanju malih hidroelektrana u rad investitori koji su ih izgradili i za njih od Ministarstva energetike dobili status povlašćenog proizvođača električne energije ostvaruju profit tako što država od njih otkupljuje struju po unapred određenim, višim cenama. Taj novac dolazi od građana Srbije, kojima su posebnom naknadom uvećani računi za struju. Ukupno gledajući, od 2013. do kraja 2017. EPS je po ovom osnovu prihodovao gotovo 17,6 miliona evra. Firmama u kojima Petrović danas ima vlasništvo i njegovim poslovnim partnerima je u periodu 2013-2017. isplaćeno skoro 10,1 milion evra.

PROČITAJTE JOŠ: 4 HILJADE EVRA SAMO ZA SAKO! ALEKSANDROVOJ BAHATOSTI NEMA KRAJA!

Njihov zajednički prihod od 27,7 miliona evra tokom poslednjih pet godina čini 47,5% ukupnog novca koji je Srbija dala za kupovinu struje iz malih hidroelektrana. Podaci za 2017. godinu pokazuju i da je broj elektrana u posedu ovih vlasnika ostao isti.

EPS-u je novac isplaćen za struju sa Drinsko-Limskih elektrana: Ovčar Banje, Međuvršja i Radaljske Banje.

Eco Energo Group je vlasnik sedam elektrana u opštini Crna Тrava na jugoistoku zemlje. Suvlasnik i direktor ove firme je Nikola Petrović (na slici ispod), dok udeo u vlasništvu imaju i njegovi partneri Dragan Klisura, vlasnik firme Hidro-Tan koja se bavi izgradnjom malih hidroelektrana, Nenad Kovač, vlasnik firme Roaming Eletronics, te Vera Ristić, vlasnica firme Eco Global i majka Jelene Đoković, supruge tenisera Novaka Đokovića.

Eco Energo Group, njeni vlasnici i Nikola Petrović poseduju malu hidroelektranu Jabukovik, takođe u Crnoj Travi, dok je vlasnik MHE Županj kompanija Eco Glotek – u kojoj je Petrović suvlasnik zajedno sa Kovačem, Klisurom i švajcarskom firmom Glotec International.

Kao direktor državnog preduzeća Elektromreža Srbije (EMS) od 2012. do 2016. godine, Nikola Petrović nije imao udela u vlasništvu Eco Energo Group-e, ali se po odlasku iz EMS-a vratio.

Voda između dve vatre

Ranija istraživanja pokazala su da u posao sa malim hidroelektranama delom ulažu funkcioneri i ljudi bliski vlasti, kao i da interesi građana često ostaju zaklonjeni interesima investitora.

Aktivisti, nevladine organizacije, ali i izveštaji Zavoda za zaštitu prirode Srbije već nekoliko godina ukazuju na negativne posledice izgradnje malih hidroelektrana među kojima je i isušivanje reka zbog nepoštovanja biološkog minimuma, odnosno količine vode za koju proizvođači električne energije garantuju da će ostati u rekama zajedno sa živim svetom u njoj.

Nasuprot tome, vlast u Srbiji podstiče proizvodnju struje iz malih elektrana jer se Energetskoj zajednici obavezala da će do 2020. godine ostvariti 27 posto potrošnje iz obnovljivih izvora energije.

Samo u 2017. firmama koje su povlašćeni proizvođači, među kojima su osim hidroelektrana i proizvođači energije iz sunca, vetra, biomase, prirodnog gasa i fosilnih goriva, isplaćeno je blizu 45 miliona evra.

Najviše struje iz obnovljivih izvora tokom 2017. proizvedeno je hidroenergijom – 42,96%, pokazuje Izveštaj o količini i strukturi električne energije proizvedene u sistemu podsticaja.

PROČITAJTE JOŠ: POSLEDNJA FAZA LUDILA: KOME I ZAŠTO TREBAJU 54 VUČIĆEVE FONTANE?!

Izveštaj Republičkog zavoda za statistiku o ukupno proizvedenoj struji u 2017. godini još nije objavljen, ali podaci za 2016. pokazuju da je količina električne energije koja je otkupljena od malih hidroelektrana te godine činila svega 0,49% ukupno proizvedene struje u zemlji. To znači da čak ni masovna gradnja malih elektrana do sada nije u značajnoj meri povećala količinu struje iz obnovljivih izvora.

Dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu, Ratko Ristić, naveo je u ranijem intervjuu za CINS da bi se rekonstrukcijom hidroelektrana u Srbiji koje postoje više decenija obezbedila veća količina energije od one koja bi se dobila izgradnjom novih malih hidroelektrana (jednu u izgradnji možete videti na slici ispod).

Izgradnji malih hidroelektrana protivili su se građani širom Srbije – u Priboju, Knjaževcu i Jošaničkoj Banji.

Prilikom obilaska Jošaničke Banje u januaru ove godine novinari su razgovarali sa nekadašnjim članovima Odbora za zaštitu i razvoj Jošaničke Banje – Jelenom Drmanac i Aleksandarom Draškovićem. Oni su 2013. godine tokom nekoliko meseci postojanja Odbora ukazivali na probleme u izgradnji hidroelektrana i inicirali nadzor Zavoda za zaštitu prirode na delu Jošaničke reke. Zavod je u Izveštaju utvrdio da je „došlo do ugrožavanja i oštećenja ekosistema Jošaničke reke u većoj meri i na širem prostoru.“

Novinari su obišli i Jošaničku Banju u čijoj okolini je gradnja malih hidroelektrana u punom jeku.

Meštani sela Temska kod Pirota su tokom 2017. godine takođe protestovali protiv preusmeravanja Toplodolske reke u Zavojsko jezero koje koristi hidroelektrana Pirot. Ova reka nalazi se u području Parka prirode Stara Planina. Građani ovog kraja nedavno su se pobunili i protiv izgradnje MHE Pakleštica na reci Visočici, takođe u Parku prirode.

Bojan Ivković, energetski menadžer Pirota, je u intervjuu naveo da se od 58 lokacija za izgradnju malih hidroelektrana u ovom području, njih 43 nalaze u parku prirode.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine je u odgovoru novinarima početkom februara ove godine navelo da su oni protiv gradnje malih hidroelektrana u zaštićenim područjima jer „udeo energije koja se dobija iz ovih obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji električne energije u Srbiji nije u skladu sa štetnim uticajem i promenama koje vrše u zaštićenim područjima.“

PROČITAJTE JOŠ: MONTAŽA GLUPA DO BOLA: Lav Grigorije iliti najveći debil sa najgore televizije!

Slično tome, ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan, je početkom aprila u Pirotu izjavio da je napravljena greška kada je dozvoljeno da se u zaštićenim područjima grade male hidroelektrane.

(izvor: cins.rs)

Comments

comments