Korona

AFP: Đurić umro čekajući respirator; Brnabić: Vi ste strana agencija!

Novinska agencija AFP dobila je autentičan izveštaj iz Zemunske bolnice kojim se dokazuje da je Ljubiša Đurić preminuo usled nedostatka respiratora, nakon čega ni predsednica Vlade Ana Brnabić nije mogla da ostane nema. Ona je pokušala da ospori ove tvrdnje ponavljajući da su u pitanju “bezočne laži”, ali i posegnuvši za argumentom koji njene stranačke kolege često koriste u pokušajima diskreditivanja izvora. Da, označila je AFP “stranom” agencijom!

U bolničkom izveštaju za Ljubišu Đurića, čiju je kopiju dobila AFP, doktorka je napisala da je 9. aprila, 2020. godine u 3.08 “kontaktiran anesteziolog iz Respiratornog centra radi prevođenja – trenutno bez slobodnih mesta”. Prema istom izveštaju, druga doktorka je napisala da je u 11.58 “konsultovan anesteziolog, indikovano je prevođenje u respiratorni centar, čeka se slobodno mesto”.

Izveštaj pod nazivom “Istorija trenutnog lečenja” za pacijenta Ljubišu Đurića izdat je sa zaglavljem i pečatom bolnice i odštampan je 22. aprila 2020. godine.

Direktor Zemunske bolnice, doktor Dragoš Stojanović potvrdio je za AFP da je bolnički izveštaj autentičan.

“Izveštaj je autentičan i tačno je da nije bilo slobodnog mesta u respiratornom centru”, rekao je dr Stojanović. “U Respiratornom centru maksimalni kapacitet mogućnosti korišćenja respiratora je 30 i oni su u stalnoj upotrebi i popunjenosti”, objasnio je doktor.

Nakon objavljivanja teksta od strane AFP na sajtu cinjenice.afp.com, premijerka Brnabić osporila je ove tvrdnje na konferenciji za novinare rečima da neće dati odgovore na “monstruozne optužbe i laži koje su plasirane i sada preko strane medijske agencije”.

Ona tvrdi da u Srbiji niti jedan pacijent nije preminuo usled nedostatka respiratora.

Kako je rekla, ovo što se “plasira danas i putem stranih agencija jeste bezočna laž i ništa drugo sem laži”. “Nećemo dozvoliti da se o Srbiji pljuje i laže i da se Srbija unižava samo iz nekih političkih razloga”, dodala je.

Govoreći o slučaju pacijenta iz zemunske bolnice, o kojem je pisao AFP, ona je navela da je u trenutku kada je “gospodin Ljubiša Đurić bio u Zemunu, ona je imala 35 slobodnih respiratora i pacijent je bio na neinvazivnom respiratoru”.

Brnabić je upitala zašto se takva svetska medijska agencija koja je jedna od, kako je rekla, najjačih u svetu, pored velikog broja zaraženih i preminulih u sopstvenoj zemlji, bavi jednim slučajem u “malenoj Srbiji”.

Comments

comments