Politika

„Ako pokušate da uspostavite biznis u Srbiji, dolazi neki Andrej Vučić da vas reketira“

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi podrška Evropske unije za istinsko uspostavljanje demokratije u Srbiji bila „izuzetno blagotvorna“, ali da te podrške nema jer je Srbiji namenjena uloga tampon zone za zaustavljanje protoka izbeglica ka EU i jer unija ne planira prijem novih članica u doglednoj budućnosti.

„Postoji i dalje značajan broj pohvala ovakvom načinu upravljanja, koje je sve osim demokratskog. Doduše, sve više se u izveštajima Evropske komisije konstatuju nedostaci u upravljanju, ali na izuzetno stidljiv način, a to bi moglo mnogo plastičnije da se saopšti“, rekao je Jeremić u intervjuu za nedeljnik Vreme. Jeremić je kao primer naveo da se u poslednjem izveštaju Evropske komisije pominje „nepredvidivost poslovnog okruženja“, što je diplomatski način da se kaže „ako pokušate da uspostavite biznis u Srbiji, dolazi neki Andrej Vučić da vas reketira“.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da ne postoji jasna vizija spoljne politike Srbije niti strategija za njeno ostvarivanje i da predsednik Aleksandar Vučić „olako obećava na sve strane“.

Predsednik Narodne stranke je istakao da je Srbija u pregovorima o Kosovu i Metohiji u potpunoj defanzivi i da se moralo pregovarati na potpuno drugačiji način, a da bi sada trebalo „napraviti reviziju prioriteta“, što bi otvorilo mogućnost da Srbija „nešto i dobije“.

„Namerno ili omaškom, u briselskim pregovorima je propušteno da se na sto stave pitanja srpske privatne i državne imovine, olako se prešlo preko akta eksproprijacije ‘Trepče’, a predmet pregovora nije bilo ni srpsko istorijsko nasledje“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Vučić pompezno najavio da će srpska strana 20. aprila formirati Zajednicu srpskih opština, ali je potom usledio nagli poziv nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlin, gde mu je saopšteno „nemoj da ti padne na pamet da to uradiš“.

„On nije imao druge nego da je posluša. Kada neko ko ima kapacitet da mu nanese političku ili neku drugu štetu kaže ‘ne smeš nešto da uradiš’, ucenjen čovek nema kud osim da uzmakne. A kada uzmaknete nakon što ste nešto značajno rekli, to ima direktne posledice i na sve ostalo što ćete u budućnosti eventualno pokušati“, rekao je Jeremić.

„Amerika se protivi razmeni teritorija“

Jeremić je naveo da se Vučić sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u martu na tajnim sastancima u Parizu i Njujorku dogovorio o razmeni teritorija tako da Srbiji pripadne sever, a Kosovu južne srpske opštine, a da Srbija potpiše sporazum koji bi Kosovu omogućio stolicu u UN.

Ozbiljan problem za Vučića je, međutim, nastao kada su SAD rekle da to nije prihvatljivo, dodao je Jeremić.

„Vučić se mnogo ranije obavezao da će potpisati sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, a trenutno izgleda da će zauzvrat dobiti – ništa“, rekao je Jeremić.

Upitan da li očekuje da će Vučić potpisati taj sporazum, Jeremić je odgovorio da predsednik Srbije trenutno kupuje vreme u nadi da će se desiti nešto što bi promenilo aktuelnu konstelaciju.

Jeremić je naveo da Vučić sam vodi spoljnu politiku Srbije i da svoje ideje nevešto pokušava da sprovede u delo, jer nema naročito iskustvo i veliko znanje o tome kako funkcioniše svet, a i jezička barijera mu je „ne mali problem“.

„On sa sobom ne vodi nikoga ko dobro govori engleski, tako da ko zna šta on izgovara i kako ga razumeju. Kada odete sami na neki važan medjunarodni sastanak, a ne poznajete dobro ni diplomatske običaje, a ni jezik kojim komunicirate – Vučić inače pokušava da opšti na engleskom – postoji velika opasnost da dodje do nesporazuma koji nas sve zajedno mogu jako mnogo koštati“, rekao je Jeremić.

Jeremić je Vučiću „toplo preporučio“ da na sastanke sa sobom vodi prevodioca i diplomatskog savetnika, ali koji neće biti Marko Đurić, već neko ko bi mogao da mu skrene pažnju ili da ga ispravi u slučaju da izgovori nešto što misli da znači jedno a zapravo znači drugo.

(Izvor: Beogradski-glas, beta)

Comments

comments