Politika

Aleksić: Sud upregnut da donese presudu za Andreja Vučića naručenu iz vrha režima

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da su se „sud i ceo državni aparat upregli u odbranu Andreja Vučića“ i da je sud odbio sve predloge Aleksića i njegovog advokata Borivoja Borovića u sporu protiv brata predsednika Srbije kako bi doneo „presudu kakva je naručena iz vrha režima“.

Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu danas su održane završne reči na suđenju po tužbi koju je Andrej Vučić podneo protiv Aleksića zbog izjave da je vlasnik „Jovanjice“ Predrag Koluvija, optužen za najveću proizvodnju marihuane u Evropi, prilikom hapšenja pozvao predsednikovog brata.

„Oni nemaju nijedan dokaz za svoje tvrdnje i možda je u državi razorenih institucija Dijana Hrkalović jedina kompetentna da utvrdi ko je sa kim pričao, sa kim su razgovarali Aleksandar Vučić i Predrag Koluvija. Možda bi trebalo da pitaju svoju saborkinju ko je sa kim razgovarao i možda ona može da im da kredibilniji i relevantniji dokaz, pošto oni nemaju nijedan kredibilan dokaz koji su dostavili tokom procesa“, rekao je Aleksić posle suđenja.

Aleksić je naveo da je sudija „potvrdio da je pod velikim pritiskom, da je pristrasan i da strahuje“, te da je odbrana zato dva puta tražila njegovo izuzeće, koje je odbijeno.

„Dokaz da je pod pritiskom je to što je tokom procesa odbio apsolutno sve dokaze koje smo predložili u vezi sa kontaktima Andreja Vučića, Predraga Koluvije, saslušanja svedoka, izveštaja Odeljenja MUP-a za specijalne istražne metode u predmetu koji se vodi pred Specijalnim sudom protiv Koluvije i njegove organizovane kriminalne grupe“, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da tužilačka strana u sporu „nije dostavila nijedan jedini dokaz koji nedvosmisleno potvrđuje navode njihove tužbe“.

„Dostavili su nekakvo nepotpuno obaveštenje dostavljeno na osnovu lažne prijave gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, a mi smo tražili da se taj dokaz odbije“, rekao je Aleksić.

„U prilog tvrdnji da je ova tužba montirani proces sa ciljem zaštite Andreja Vučića govori činjenica da ni na jednom ročištu sudija nije dozvolio javnosti i medijima da prisustvuju suđenju. Oni kriju proces od javnosti. Ako su u pravu, zašto ne dozvoljavaju medijima da budu u sudnici, nego slušamo njihove laži posle suđenja“, naveo je Aleksić.

Aleksić je dodao da se Andrej Vučić nije pojavio na današnjem ročištu.

Borović je ocenio da je „suđenje farsa“ i da je reč o „potpuno zarobljenom pravosuđu i sistemu koji naručuje ne samo optužnice, nego i presude“.

„Ne verujem mnogo u nepristrasnost suda“, istakao je Borović.

Borović je rekao da je zaključena glavna rasprava, a da je odbrana insistirala da se ispita zamenica specijalnog tužioca Dubravka Dmitrović, koja je poslala dopis koji je „naručila tužilačka strana u ovom sporu kako bi napravila pravni osnov za podnošenje ove tužbe“, što je odbijeno.

„Tražili smo da se dostavi optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Koluvije iz koje se vidi da nisu svi njegovi telefoni mogli da budu otvoreni, pa nije moglo da bude utvrđeno sa kim je on razgovarao“, rekao je Borović.

Borović je dodao da su „braća Aleksandar i Andrej Vučić pre početka suđenja naručili krivičnu prijavu koju je protiv njih Vučević“.

„Ako je advokat Vladimir Đukanović, koji je branilac Andreja Vučića u ovom predmetu i branilac Koluvije na suđenju za proizvodnju marihuane, izjavio da je predmet ’Koluvija’ izmišljen i da ne postoje nikakvi dokazi, onda ne vidim nikakav pravni osnov zašto tuže Aleksića koji tražio da se ustanovi koga je Koluvija zvao. Čak i da je zvao Andreja Vučića, ako tvrde da nije droga u pitanju, onda ne postoji nikakav pravni osnov“, rekao je Borović.

Comments

comments