DruštvoPolitika

Bahato: Ministar razbio auto dečije ustanove dok je jurio na miting SNS-a

Auto koji je uništen u saobraćajnoj nezgodi koju je preksinoć doživeo ministar Zoran Đorđević na putu za Kostolac gde se održavao miting SNS-a, nije pripadao Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, već Zavodu za vaspitanje dece i omladine iz Beograda.

U Folksvagenovom kombiju su pored ministra Đorđevića bili i njegova savetnica Sanja Nikolić, pomoćnica Biljana Barošević, državni sekretari Srbislav Cvejić i Nenad Nerić, i dvojica pripadnika obezbeđenja iz Kobri, od kojih je jedan vozio auto.

Folksvagen namenjen za prevoz dece kupljen je decembra prošle godine, ali nikada nije stigao u Zavod jer je već mesec dana nakon toga ustupljen ministarstvu na korišćenje. U proteklih nekoliko godina, Ministarstvo za rad i socijalna pitanja je na sličan način došlo do 25 novih vozila koja su bila namenjena socijalnim ustanovama širom Srbije.

O načinu na koje je Ministarstvo za rad i socijalna pitanja došlo do čak 25 vozila namenjenih ustanovama socijalnog karaktera svojevremeno je pisao portal Južne vesti.

Glavni i odgovorni urednik portala Južnih vesti Predrag Blagojević kaže za Danas da je ministarstvo prebacivalo sredstva na račun ustanova kojima su bila neophodna vozila, a potom je od tih ustanova tražilo da potpišu ugovore sa ministarstvom kojim im ta vozila ustupaju na korišćenje.

– Ustanove socijalne zaštite, gerontološki centri, zavodi za vaspitanje dece i omladine i mnogi drugi na ovaj način su ostali bez preko potrebnih vozila, jer su bili prinuđeni da nakon nabavki vozila ista ustupe ministarstvu. U proteklih nekoliko godina 25 vozila je ustupljeno ministarstvu, a samo u ovoj godini njih 14 – kaže Blagojević.

U Ministarstvu za rad i socijalna pitanja juče nisu mogli da odgovore na pitanje o kojem automobilu je ministar Đorđević krenuo na miting, jer nisu imali tu informaciju. Odgovorili su potvrdno na pitanje da li se radi o službenom automobilu.

– Zoran Đorđević je kao ministar odbrane imao pravo na službeni auto i obezbeđenje Kobri, na koje i sada zakonski ima pravo – rečeno je u ministarstvu.

Ministar Zoran Đorđević je doživeo saobraćajnu nezgodu u nedelju uveče oko 20 časova na ulazu u Veliko Gradište, vraćajući se sa predizbornog mitinga u Negotinu. On nije povređen, a trojica njegovih saradnika zadobili su lakše povrede i zbrinuti su u požarevačkoj bolnici. Do nesreće je došlo nakon što se kolona vozila posle mitinga u Negotinu uputila na drugi stranački skup, u Kostolac. Usled brzine i klizavog puta, automobil je izgubio kontrolu, a vozač je naglo zakočio da ne bi udario u vozilo ispred sebe. Usled naglog kočenja, vozilo se zanelo, sletelo sa puta i nekoliko puta prevrnulo. Druga vozila odmah su se zaustavila i putnici su pritekli u pomoć. Jedan od njih je bio i lider SPS-a Ivica Dačić, takođe učesnik predizbornih mitinga u Negotinu i Kostolcu.

O korišćenju službenih automobila u stranačke svrhe, odnosno zloupotrebi službenog položaja, pisano je i početkom godine, tokom kampanje za predsedničke izbore.

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić naglasila je tada da novac koji članovi vlade dobijaju za službena vozila i druge povlastice plaćaju građani, poreski obveznici i da korišćenje državnih kola u privatne svrhe spada u klasičnu zloupotrebu položaja. Ona je istakla da bi Agencija za borbu protiv korupcije trebalo da se pozabavi ovim problemom, ali da oni “trenutno ne rade ništa”.

Sa njom je saglasan i direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić dodajući da ministri, izuzev onih kojima je ugrožena bezbednost, nemaju pravo da službena vozila koriste za prevoz na događaje iz zborne kampanje.

– Ako to čine, zloupotrebljavaju javnu funkciju. Problem je što tužioci ne istražuju ovaj vid zloupotreba, a on nije u fokusu ni drugih organa, poput Agencije za borbu protiv korupcije – ocenio je Nenadić. On je dodao da postoje i zloupotrebe koje su u sivoj zoni, “kao što je izmišljanje navodnih redovnih obaveza koje se preklapaju sa partijskim mitinzima ili služe samo medijskoj promociji”.

Podsetimo, i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović imala je saobraćajnu nezgodu tokom kampanje za izbor predsednika Srbije, takođe u službenom automobilu.

Srbija na evropskom vrhu!

Prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije od pre četiri godine, Srbija je bila u vrhu evropske lestvice po broju vozila koja se koriste o državnom trošku. Naime, u registru funkcionera koji koriste službene automobile bilo ih je 23.335. U isto vreme, Hrvatska je imala oko 6.000, a BiH nešto više od 3.500 službenih vozila.

Uslovi korišćenja službenih vozila

Uredbom o načinu korišćenja službenih vozila pravo na službeno vozilo visoke klase na stalnom korišćenju imaju predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine, predsednik i potpredsednici vlade, ministri, predsednik Ustavnog suda i predsednik Vrhovnog kasacionog suda. Službena vozila mogu se koristiti za obavljanje poslova i zadataka iz delokruga državnih organa, javnih službi i javnih agencija. Uredba predviđa i da Komisija Vlade Srbije odobrava upotrebu službenog vozila najduže na godinu dana onim državnim organima i agencijama koje nemaju pravo na njihovo stalno korišćenje.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments